Skip to content

Clarifică-ți DE CE ești aici – Exercițiu pentru scopul vieții

Decide asupra scopului tău major şi definitiv din viaţă, şi apoi
organizează-ţi toate activităţile tale în jurul său. – BRIAN TRACY

 

Cred că fiecare dintre noi s-a născut cu un scop în viaţă. A identifica, a recunoaşte şi a onora acest scop este probabil cea mai importantă acţiune pe care oamenii de succes o întreprind. Ei îşi iau răgazul de a înţelege ce anume trebuie să facă aici – şi apoi urmează acest lucru cu pasiune şi entuziasm.

 

CE ANUME AI FOST PUS SĂ FACI PE ACEST PĂMÂNT?

Să ai „un scop” înseamnă să faci ce îţi place, să faci lucrul la care eşti bun şi să realizezi ce este important pentru tine. Când ai cu adevărat şi cu pasiune un scop, oamenii, resursele şi oportunităţile de care ai nevoie gravitează în mod natural spre tine. Şi lumea are de câştigat pentru că, atunci când acţionezi în armonie cu adevăratul scop al vieţii tale, ceea ce la o primă impresie ar putea să pară egoist, toate acţiunile tale servesc altora în mod automat.

 

CARE ESTE „DE CE”-UL DIN SPATELE A TOT CEEA CE FACI?

Fără scopul pe post de compas care să te ghideze, obiectivele şi planurile tale de acţiune nu te vor împlini în cele din urmă. Nu vrei să ajungi în vârful scării doar ca să afli că o sprijineai de fapt de peretele care nu trebuie.

 

SISTEMUL CĂLĂUZIRII TALE INTERIOARE ESTE BUCURIA TA

 

Te-ai născut cu un sistem al călăuzirii interioare care îţi spune când eşti sau nu în acord cu scopul tău, prin cantitatea de bucurie pe care o trăieşti. Lucrurile care îţi aduc cea mai mare bucurie sunt în armonie cu scopul tău. Pentru a începe să fii dirijat spre scopul tău, iată o listă cu câteva exerciţii.

Primul este să faci o listă cu toate momentele în care te-ai simţit cel mai bucuros şi cel mai viu. Care sunt elementele comune ale acestor experienţe? Poţi să-ţi dai seama cum ai putea să îţi câştigi existenţa făcând aceste lucruri?

 

Al doilea exerciţiu este o modalitate simplă, dar puternică, de a crea o afirmaţie convingătoare despre scopul vieţii tale, care  să îţi poată călăuzi comportamentul.

Bonus :  Citește sau ascultă rezumatul cărții Descoperă-ți Elementul – Ken Robinson și Lou Aronica

 

Acum fă-ţi timp să completezi următorul exerciţiu.

 

EXERCIŢIU PENTRU SCOPUL VIEŢII

1. Enumeră două dintre calităţile tale personale unice, cum ar fi
entuziasmul şi creativitatea.
_______________________________

__________________________________

2. Enumeră una sau două modalităţi prin care îţi place să-ţi exprimi acele calităţi când interacţionezi cu ceilalţi, cum ar fi a
sprijini şi a inspira.
_______________________________

________________________________

3. Prespune că lumea este perfectă acum. Cum arată această lume? Cum interacţionează oamenii unii cu alţii? Cum se simte asta?

Scrie răspunsul tău ca pe o afirmaţie, la timpul prezent, descriind condiţia cea mai bună, lumea perfectă aşa cum o vezi
şi o simţi. Ţine minte, o lume perfectă este un loc distractiv.

EXEMPLU: Toţi îşi exprimă în mod liber propriile talente unice. Toată lumea lucrează în armonie. Toată lumea exprimă dragoste.

_________________________________________
_________________________________________
_________________________________________

 

4. Combină cele trei subdiviziuni anterioare ale acestui paragraf
într-o singură afirmaţie.

EXEMPLU: Scopul meu este să-mi folosesc creativitatea şi entuziasmul pentru a-i sprijini şi inspira pe alţii să-şi exprime talentele într-o manieră armonioasă şi plină de iubire.
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Iată câteva exemple de enunţuri despre scopul vieţii pe care le-au
scris oamenii la workshopurile mele recente:

• Să-mi folosesc umorul, creativitatea şi cunoaşterea pentru a inspira, ridica starea de spirit şi pentru a da putere oamenilor
aflaţi în stadiul de recuperare, ca să nu mai bea. (Coach de recuperare şi autor)

• Să inspir şi să dau putere proprietarilor de mici afaceri pentru a sistematiza metode mai simple de generare a profitului.
(Consultant pentru mici afaceri şi autor)

• Să inspir oamenii să aibă credinţă în ei înşişi şi să creadă în geniul lor natural (angajat în sistemul educaţiei)

• Să cresc nişte copii sănătoşi şi prosperi, care să facă diferenţa în lume (Casnică cu normă întreagă)

• Să creez o lume în care oamenii trăiesc o viaţă sustenabilă din punct de vedere ecologic, împlinită spiritual şi corectă pe
plan social. (Ecologist şi activist social)

• Să-mi folosesc vastele cunoştinţe de medicină integrativă pentru a educa, inspira şi a da putere oamenilor să ducă vieţi
mai îndelungate şi mai sănătoase. (Doctor specializat în medicină holistică)

• Să trăiesc fiecare zi la maximum şi să ofer cât mai mult posibil, în tot acest timp, apreciind pe cineva special în fiecare zi.
(Contractant şi constructor de case)

• Să-mi trăiesc viaţa cu integritate şi compasiune în timp ce îi slujesc pe ceilalţi şi să valorific întotdeauna neaşteptatul. (Pompier)

 

RĂMÂI LA SCOPUL TĂU

 

Odată ce ţi-ai stabilit şi ţi-ai aşternut pe hârtie scopul vieţii, citeşte-l în fiecare zi, de preferat dimineaţa. Dacă eşti o fire artistică sau ai o natură puternic vizuală, vei vrea să desenezi sau să pictezi un simbol sau un tablou care să reprezinte scopul vieţii tale şi apoi să-l agăţi undeva (pe frigider, vizavi de biroul tău, lângă pat), de unde îl poţi vedea în fiecare zi. Asta te va ţine concentrat asupra scopului tău.

O altă abordare spre a-ţi clarifica scopul este să-ţi faci un pic de timp pentru a reflecta în linişte – timp pentru o perioadă de meditaţie. După ce ai devenit mai relaxat şi ai intrat într-o stare de profundă pace şi iubire de sine, întreabă-te:

Care este scopul pentru care trăiesc? sau Care este unicul meu rol în univers? Permite
răspunsului să vină la tine pur şi simplu. Lasă-l să fie pe cât de expansiv îţi poţi imagina. Cuvintele care vin nu trebuie să fie înflorite sau pooetice; important este cât de inspirat te fac cuvintele să te simţi.

 

 

______

sursa: jack-canfield-principiile-succesului-

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.