„Tehnologia ne-a schimbat viața”: o afirmație parcă ruptă din 2010. Evident că ne-am schimbat. Au trecut ani buni de la impactul tehnologic și apariția internetului. Acum nu numai că resimțim efectul boom-ului, dar deja ne-am adaptat stilul de viață și am asimilat aportul tehnologiei în majoritatea situațiilor de zi cu zi. Totul se cerne, se rafinează și se eficientizează.
Hai să ne uităm la zona informațională. Parcă și aici simțim nevoia, în primul rând, să consumăm ceva nou, ultimul trend, ultimul articol; dar și să găsim exact ceea ce ne place, să fim selectivi și să accesăm precis informația după care tânjim. Funcția de căutare sau „search bar-ul” este de bază într-un produs digital care are și rol informativ. Utilizatorul își dorește să găsească ceea ce caută cât mai rapid și mai eficient.
Fie entertainment, știre, subiect academic sau profesional – „întindem mâna” după ceea ce ne face să vibrăm, ceea ce ne interesează cu adevărat. Creatorii de conținut știu asta și își optimizează modul de lucru și produsul final pentru a fi pe placul nișei țintă. Deci, chiar dacă suntem selectivi, tot există un munte de informații demn de atenția noastră. Dar cum reușești să-l citești?
De cele mai multe ori în grabă, „pe diagonală” sau în formă scurtată. Avem un „attention span” infim: 8.25 secunde în 2015 (deci probabil a mai scăzut până în prezent) – cu 0.75 secunde mai puțin decât un peștișor de aur. Sunt multe alte lucruri de făcut, locuri de vizitat și-o întreagă societate de întreținut. Cititul a devenit, în majoritatea cazurilor, o întreprindere pasageră… episodică sau de tranziție (ex. cititul în mijloacele de transport).
Cum poți să reții tot ce citești?
Nu reținem totul. Este fizic imposibil. Câte sertărașe să mai ai libere în biblioteca memoriei? Capacitățile noastre cognitive au și ele o limită. Iar când suntem obișnuiți cu „feed-ul” de pe rețelele de socializare care necesită doar o fracțiune de secundă de atenție pentru fiecare pastilă de conținut… Asimilăm greu și ne plictisim repede.
Studiile arată că uităm peste 90% din ce citim la doar 7 zile după. 25% dintre tineri uită detalii vitale despre rudele lor, iar 7% dintre oameni își uită dată de naștere din când în când! Până și trendurile au viață mai scurtă, tocmai din cauza acestui aflux informațional atât de diversificat și captivant.
Trăim în era „distragerii”. Stimulii externi ne asaltează simțurile și, de cele mai multe ori, procesarea prelungită a unei forme sau surse de informații poate deveni fragmentată foarte ușor. Orice proces cognitiv poate fi întrerupt fie de distrageri externe, fie de o lipsă generală de atenție. Lipsa aceasta de continuitate ne forțează mintea să sară de la un subiect la altul, de la o activitate la altă. Astfel concentrarea, consecvența în citit sau în oricare alt fel de activitate care presupune cel puțin parcurgerea unor informații (dacă nu chiar reținerea acestora) sunt greu de întreținut.
Soluții pentru a ține minte mai mult
O tactică este repetiția. Nu te poți concentra să înveți o poezie? Repet-o de câteva zeci de ori și-o vei reține. Ce te faci când citești o carte? Revii periodic la fiecare pasaj interesant că să-l menții proaspăt în amintire? Cauți cartea în bibliotecă, capitolul cu pricina și fragmentul? Fiind un cititor pasionat, cât de des ai fi dispus să faci acest exercițiu? Chiar și o singură dată este prea mult.
Soluția? Notițe, idei, citate – toate scrise într-un carnet. Ar fi o idee, însă sunt probleme clare:
– de organizare (poate împărțit pe cărți/opere/lucrări, fără cuprins sau numerotare);
– accesibilitate (nu poți purta carnețelul și creionul după tine mereu);
– aspect (scris de mână, posibil dezorganizat, inestetic).
Ne concentrăm tot mai greu. De aceea avem nevoie de soluții tehnologice care să preia din automatisme și să ne ajute să ne organizăm mai eficient chiar și hobby-urile (precum cititul).
Un exemplu ar fi platforma MentorBooks care este prima platformă atât cu rezumate audio și text în limba română ale celor mai bune cărți de dezvoltare, cât și cu pași clari care te ajută să înțelegi cât mai ușor cum să îți atingi obiectivele.
De ce MentorBooks?
????Materiale audio, text și video
????Experiența autorilor de bestseller și a performerilor de top sintetizate într-un singur loc
????5 arii diferite de dezvoltare
????20 de minute de parcurgere pentru orice material
????Bibliotecă digitală actualizată periodic
Te întrebi ce avantaje au rezumatele audio și text ?
Testează gratuit platforma MentorBooks, parcurge materialele și gândește-te la o serie de pași prin care le-ai putea aplica în viața ta. Apoi aplică, reflectează, interiorizează, ajustează. Toți sunt pași dintr-un proces de învățare autonomă.
Într-o eră în care tehnologia ne-a schimbat stilul de viață și chiar maniera în care percepem și abordăm realitatea, tot ea ne și înlesnește rutina și ne dă uneltele pentru a performa într-un ritm accelerat.
____________
sursa:bookster/underline