Skip to content

6 pușculițe care te ajută să îți gestionezi banii inteligent

jars e1625153663631

În articolul de astăzi voi vorbi despre un sistem de administrarea lunară a banilor, mai exact despre unul dintre cele mai populare sisteme de gestionare a veniturilor, și cum o poți folosi și tu indiferent de venitul pe care îl ai în prezent.

Este o idee pe care am întâlnit-o inițial la T. Harv Eker, în renumita sa carte „Secretele minții de milionar”, idee pe care am reauzit-o și de la Lorand.

Unul din dosarele prosperității prezentate în această carte prezintă modul în care Harv T. Eker își împărțea veniturile în perioada în care muncea pentru a deveni milionar.

 

Metoda celor 6 pușculițe

 

Sistemul său poartă denumirea de JARS și mai este cunoscut drept metoda celor 6 pușculițe (borcane). Acesta funcționează în felul următor: atunci când încasezi o sumă de bani, înainte de a cheltui 1 singur leu din ea, trebuie să o împarți în 6 categorii diferite.

Pușculițele de care am vorbit mai devreme sunt o metaforă. Dacă nu ți se par foarte practice în locul lor poți folosi conturi bancare, plicuri în care să păstrezi banii sub formă de numerar sau o aplicație de administrare a banilor.

Acum că am clarificat acest lucru, haide să vedem ce procent din veniturile tale merge către fiecare categorie:

 

1.Pușculița de Libertate Financiară (LF) – 10%

 – banii din această pușculiță nu îi cheltui niciodată, indiferent de circumstanțe. Banii de aici sunt folosiți exclusiv pentru a investi în active precum Fonduri Mutuale, Acțiuni, Proprietăți Imobiliare sau Afaceri.10% din veniturile tale trebuie direcționate către această „pușculiță”.

 

2. Pușculița de Economii pe Termen Lung (ETL) – 10%

 –  Aici sunt direcționați banii care sunt folosiți pentru a-ți construi un Fond de Urgență, iar apoi pentru achiziții majore cum ar fi mașina sau vacanța de anul viitor. 10% din veniturile tale merg către acestă „pușculiță”.

 

3. Pușculița de Educație (EDU) – 10%

 – Scopul acestei categorii este să prioritizeze investițiile în tine astfel încât să-ți dezvolți abilitățile. Aceste abilități te vor ajuta pe termen lung să câștigi mai mulți bani fie dintr-un loc de muncă mai bine plătit, fie din afacerea ta, fie din investițiile tale. Banii din această categorie sunt cheltuiți pe cărți, cursuri, ședințe de mentoring sau poți opta pentru platforma MentorBooks. 🙂

MentorBooks.ro este platformă atât cu rezumate audio și text în limba română ale celor mai bune cărți de dezvoltare, cât și cu pași clari care te ajută să înțelegi cât mai ușor cum să îți atingi obiectivele.

 

TESTEAZĂ MENTORBOOKS, GRATUIT, TIMP DE 7 ZILE

1200x628

4. Pușculița de Necesități (NEC)– 55%

  Banii din această „pușculiță” sunt folosiți pentru a plăti toate lucrurile de bază: chiria/rata la creditul imobiliare, utilitățile, mâncarea, transportul, îmbrăcămintea și celelalte lucruri de bază. 55% din veniturile tale trebuie direcționate către această „pușculiță”. (Dacă nu ai nevoie de 55% pentru Necesități, pentru că banii câștigați lunar sunt suficienți pentru a folosi doar 30% pentru nevoi, atunci pune restul banilor în LF.)

 

5. Pușculița de Joacă (JOC) – 10%

–Banii din acest cont reprezintă o răsplată pentru faptul că pui bani deoparte și investești. Folosește sumele din acest cont pentru a te răsfăța pe tine și pe familia ta. (cinema, masaj, piscina, activități care te distrează). Ai voie să folosești banii din această „pușculiță” pe orice te face fericit cu condiția să nu depășești suma din el. 10% din venituri merg și către această categorie.

 

6. Pușculița de Donații (DON)– 5%

– este bine să donezi 5 % din venitul tău pentru diferite cauze caritabile. Banii din această categorie trebuie direcționați către o organizație în care ai încredere, lună de lună.

 

Metoda celor 6 Pușculițe funcționează deoarece oferă fiecărui ban câștigat o misiune înainte de a fi cheltuit efectiv. Fie că vorbim de 2.500 sau 5.200 de lei/lună categoriile rămân aceleași.

 

Recomandare

“Cea mai bună investiție pe care o poți face este investiția în tine” – Warren Buffett

Educă-te financiar

 

Apelează la cărți de specialitate, cursuri, bloguri, evenimente și alte surse de informare, cu bani sau fără bani.  Ai acces gratuit la cunoștințele mentorilor de top pe platforma MentorBooks unde te așteaptă sute de rezumate cu pași acționabili.

Poți începe cu informațiile gratuite și apoi să apelezi la surse din ce în ce mai specializate, care evident te vor costa. Consideră acești bani o investiție și nu o cheltuială.

Sfaturile celor din jur te ajută foarte puțin. De ce? Pentru că sunt legate de contextul lor și nu de al tău, pentru că sunt punctuale, pentru că nu cuprind valorile și prioritățile din viața ta.

O regulă a celor bogați este să nu-ți lași banii în mâinile altora, altfel spus doar tu să iei decizii pe banii tăi. În final tu vei suporta consecințele, eventualele pierderi sau câștiguri.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce părere ai despre metoda celor 6 pușculițe de gestionare a veniturilor și dacă vei începe să o folosești. Sursă

 

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.