Skip to content

9 metode dovedite științific de reducere a stresului

stres2

E timpul să ne resetăm. E timpul să ne relaxăm. Este timpul să avem grijă de noi.

1. Respiră adânc

Una dintre cele mai simple căi de reconectare cu sinele este… respirația. Concentrarea pe respirație te poate ajuta să trimiți mai mult oxigen spre creier și îți va permite să gândești mai limpede. Te poate ajuta și să te calmezi, pentru că, adesea, uităm să respirăm adânc dacă suntem stresați. Respirația profundă, alături de conștientizare și meditație, a fost conectată de senzația de confort psihologic și de alte efecte pozitive.

Nu știu ce faceți voi, însă eu, dacă sunt stresat, mă ajută să opresc fluxul gândurilor și să reduc totul la esență atunci când respir adânc. În cele din urmă, ajung să-mi regăsesc pacea interioară.

Avem nevoie doar de puțin aer pentru un miracol!

2. Strecoară o sesiune de exercițiu fizic în program

Vrei să te răcorești? Transpiră!

Nu ar trebui să te surprindă că mersul la sală este unul dintre cele mai eficiente moduri de a te calma. Fie că alergi pe bandă, că urci pe Stairmaster sau ridici greutăți, mișcarea fizică eliberează endorfine care îndulcesc dispoziția și pot stimula circulația, trimițând substanțele nutritive necesare în tot corpul.

Dacă te simți stresat sau copleșit, fă mișcare. Studiile arată că nu vei regreta!

3. Ai grijă la alimentație

Indiferent de sezon, încearcă să eviți dulciurile preparate din zaharuri și carbohidrați. Nu consuma nici vin în exces. Mâncărurile complexe și băuturile alcoolice nu ajută deloc la managementul stresului. Chiar dacă aceste mici rescompense te fac să te simți bine pe moment, nu te vor ajuta pe termen lung, pentru că nu sunt lucrurile de care corpul are nevoie.

Are nevoie de fructe, de legume și de cereale integrale. Și de cât mai multă apă. O dietă echilibrată alimentează corpul, oferindu-i toate substanțele nutritive necesare pentru a rezolva tot ce ai notat listă.

Încearcă să consumi recompensele cu moderație. Este în regulă să te delectezi cu desert dacă îl echilibrezi cu alimente care se găsesc în natură. Nu uita de hidratare. Poate avea un impact major asupra dispoziției și stării tale de bine.

Concluzia: Culegi ce semeni. Este adevărat atât în privința corpului nostru, cât și în orice alt aspect al vieții. Nu exagera cu băutura și cu dulciurile. Mai domol cu cofeina. Corpul și mintea îți vor mulțumi.

4. Vorbește cu cineva

Există puține lucruri pe lume mai bune decât să te plângi unei persoane în care ai încredere. Ți se ridică o greutate de pe umeri când exprimi cum te simți, într-un cadru sigur. Este o metodă minunată de a lua distanță de la o situație prin care treci și de a îți expune vulnerabilitățile.

Când dai de greu, este dificil să vezi o cale de ieșire. Dă un telefon unui prieten, vorbește cu un membru al familiei sau discută cu un profesionist. Așa vei dobândi mai multă claritate și încrederea că o vei scoate la capăt. Susținerea socială este esențială, pentru că aduce înțelegere și validare. Persoana de la celălalt capăt al firului te-ar putea face să zâmbești sau să te ajute să vezi aspectele pozitive.

Este puterea pe care legăturile tale o au pentru a te sprijini în momentele grele. Este puterea prieteniei. Este puterea comunicării.

5. Ieși în natură

Dacă te simți hărțuit de prea multe lucruri pe care le ai de făcut, s-ar putea să fie momentul să te oprești și să priviți cerul. Adică, să ieși și să te bucuri de un colț de natură.

Ce remediu poate fi mai bun decât natura însăși? Studiu după studiu au preaslăvit beneficiile aerului proaspăt pentru sănătatea mintală.

O plimbare pe-afară generează bună dispoziție. Verdele încurajează creativitatea. Să privești copaci pe o fereastră te poate ajuta să te vindeci mai repede.

Fă o drumeție. Plimbă-ți câinele. Bucură-te de o plimbare prin parc. Nu doar că te va păstra activ din punct de vedere fizic, ci te va ajuta și să te regenerezi mintal.

6. Îmbrățișează pe cineva

Atingerea este una dintre cele mai rapide cai de a risipi energia negativă. De la îmbrățișări la masaj și la intimitate fizică, atingerea unei alte ființe umane vindecă trupul, mintea și spiritul. Eliberează o substanță chimică pozitivă, numită oxitocină.

Oxitocina, supranumită hormonul iubirii, este o neuropeptidă puternică și poate alunga stresul. Data viitoare când sunteți cu moralul la pământ, solicitați o îmbrățișare rapidă unui prieten, un masaj rapid de la partener/ă, sau ghemuiește-te cu animalul de companie pe canapea.

S-a dovedit că o simplă atingere te poate ajuta să fii mai fericit.

7. Arată-ți recunoștința

Cred cu tărie în abilitatea recunoștinței de a ne îmbunătăți fundamental viața.

La bază, recunoștința este o cale cu un impact enorm de a-ți schimba perspectiva și de a te ajuta să înveți să apreciezi dinamica vieții. În fond, furtunile te ajută să te dezbari de personalitatea falsă și să devii, încet, dar sigur, cine ești la bază, persoana care ai fost mereu și care a fost îngropată în așteptările lumii.

Recunoștința este o fântână de pace și claritate din care poți sorbi indiferent de ce se petrece în jurul vostru. Vă poate da puterea de a continua, când vremurile sunt grele. Studiile au indicat că recunoștința poate avea multe efecte pozitive asupra stării de spirit și a fericirii, în general.

Așadar, pune recunoștința în practică în viața cotidiană. Nu ai nimic de pierdut.

8. Odihnește-te

Mult prea des, ne epuizăm rezervele de energie și somnul este primul sacrificat. Dar somnul este una dintre cele mai liniștitoare acțiuni ale corpului, pentru că îți oferă șansa de a te recupera și de a te repara. Sincer, să ațipești nițel este o cale excelentă de a reintra în formă, indiferent de ce te înconjoară.

Ai nevoie de o pauză? Închide ochii.

Ești copleșit și nu știi cum vei suporta altă zi? Încearcă să dormi puțin.

Te doare peste tot și nu știi cum să te simți mai bine? Odihnește-te ca să te vindeci.

Cercetările sugerează că reducerea somnului poate avea un impact enorm asupra dispoziției și asupra capacității de a funcționa la nivel optim. Când treci prin vremuri grele, începe să numeri oi. S-ar putea să fie pauza de care ai nevoie.

9. Ajută-i pe alții

Când ești stresat, să-i prioritizezi pe ceilalți este ultimul lucru care-ți vine în minte probabil, și pe bună dreptate. Stresul, mai ales în forme extreme, precum anxietatea, te poate face să simți că treci printr-o criză. În multe feluri, corpul tău chiar trece printr-o criză, cel puțin din punct de vedere psihologic. Răspunsul tip luptă-sau-fugi este puternic.

Dar dacă poți, conectează-te la cei din jur ajutând, și vei dobândi o mulțime de beneficii pentru sănătatea și bunăstarea mintală. Să te oferi voluntar la o cantină socială de exemplu, este o cale minunată de a te distrage de la programul tău complicat, de a oferi celor aflați în nevoie, și te poate ajuta să dobândești o privire de ansamblu asupra problemelor.

Să fim altruiști! Fericirea este contagioasă.

_____________________________

Articol scris de Chris Rackliffe

Citește articolul original pe: thriveglobal.ro

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.