Skip to content

7 cărți de educație financiară care te ajută să îți schimbi relația mentală cu banii

Cineva care are o mentalitate cât mai bună în ceea ce privește banii, va ști cum să relaționeze cu aceștia, fiind în același timp sigur, încrezător, dar și informat cu privire la bani.

Pe de altă parte, o persoană care nu împărtășește această mentalitate, se va simți inconfortabilă în legătură cu situația ei financiară.

Relaţia pe care o ai cu banii în viaţa ta nu este o imagine de basm şi aşa este pentru majoritatea oamenilor.

Aproape oricine are o poveste despre banii din viaţa sa şi aceasta provine din limitările acumulate încă de mic copil asupra banilor şi universului acestora.

Povestea asta îţi afectează fericirea, stilul de viaţă, nivelul de trai, calitatea conversaţiilor, numărul de griji, odihna şi creează stres financiar mental, emoţional, spiritual şi fizic.

Una dintre modalitățile cele mai bune de a obține succesul și a-ți schimba mentalitatea în bine în ceea ce privește relația ta cu banii este să te educi cu privire la aceștia. Învață să dedici cât mai mult timp educației tale.

De exemplu poți citi cărți, bloguri și articole care vorbesc despre bani. În acest fel îți vei lărgi semnificativ perspectiva asupra lor. Discută cu familia și prietenii despre bani pentru că e posibil ca aceștia să-ți împărtășească din ceea ce știu despre gestionarea banilor.

Nu în ultimul rând, un consilier financiar poate fi și el o soluție foarte bună pentru tine. Un astfel de profesionist te ajută oferindu-ți efectiv instrumentele practice de care ai nevoie pentru a îmbunătăți relația ta cu banii.

 

7 cărți de educație financiară care te ajută să îți schimbi relația mentală cu banii

 

  1. Psihologia Banilor –  Morgan Housel

Psihologia banilor

Psihologia banilor  face o intruziune în psihologia din spatele slăbiciunilor financiare ale oamenilor de afaceri.

Housel ia în considerare modul în care experiențele din trecut, ridicarea ștachetei și raționalitatea rece pot agrava câștigurile financiare pe termen lung.

Alternativa este de a avea obiective financiare clare și rezonabile, care să nu depindă excesiv de performanțele financiare istorice. Dacă vei putea implementa aceste abordări, vei avea succes financiar pe termen lung.

 

   2. Tată bogat, Tată sărac – Robert T. Kiyosaki

tata bogat tata sarac Robert T. Kiyosaki

 

„Tată bogat, tată sărac” contestă perspectiva obișnuită pe care oamenii o au asupra banilor și oferă un ghid de educație financiară pentru toți cei care nu au primit cunoștințele respective în timpul școlii.

Autorul aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti și ne învață ce şi cum să le zicem copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.

 

 

3. Cadranul banilor – Robert Kiyosaki & Sharon L. Lechter

cadranul banilor robert kyosaki

Dacă “Tată bogat, tată sarac” îți va schimba perspectiva asupra banilor, “Cadranul banilor” te va ajuta să pui în practică tot ceea ce ai învățat.

Această va explica de ce unii oameni pot lucra mai puțin, dar câștiga mai mult. Această capacitate este diferența dintre salariați și proprietari de afaceri.

Ea dezvăluie de ce anumiți investitori au succes, în timp ce alții nu au.

Această carte se concentrează, de asemenea, pe modul în care unii dintre cei mai străluciți absolvenți ajung să lucreze pentru persoane care au abandonat școala.

Cashflow Quadrant explică de ce unii oameni câștigă sume consistente de bani, în timp ce alții au probleme din punct de vedere financiar.

Niciodată nu vei cunoaște adevărata libertate până nu vei obține libertatea financiară.” – Robert Kiyosaki

 

4. Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason

Cel mai bogat om din Babilon George S. Clason

Subiectul acestei cărţi îl constituie succesul personal al fiecăruia dintre noi.

Reuşita noastră pe plan financiar reprezintă încununarea cu succes a eforturilor noastre fizice şi intelectuale, dar şi a talentelor cu care suntem înzestraţi de la natură.

Cheia succesului o constituie însă pregătirea adecvată. Acţiunile noastre trebuie să fie o consecinţă a gândurilor noastre. Modul nostru de gândire trebuie să fie o consecinţă a capacităţii noastre de înţelegere.

Această carte despre „leacurile” cu ajutorul cărora poţi „vindeca” sărăcia a fost, de asemenea, considerată a fi un ghid de înţelegere a lumii financiare.

Aceasta este menirea ei: de a oferi celor care doresc să obţină succesul financiar o perspectivă asupra modalităţilor prin care pot să câştige bani, să-i păstreze şi să-i pună la treabă, astfel încât să câştige de pe urma lor şi mai mulţi bani.

 

       5.De la idee la bani – de Napoleon Hill

gandeste si vei fi bogat napoleon hill

Este una dintre cele mai bine vândute cărți de dezvoltare personală și educație financiară din lume. Ideea principală a cărții este aceea că bogăția este o reflecție a mentalităților și modului nostru de a gândi.

 

       6. Cum se fac banii – Rami Sethi

i will teach you to be rich te voi invata sa fii bogat

I Will Teach You to Be Rich constituie o abordare practică bazată pe cei patru piloni ai finanțelor personale: banca, economisirea, bugetarea și investițiile.

Cu toții avem idei preconcepute legate de bani, salariu, credite, economii și investiții, dar, dacă ești dispus să le lași în urmă, vei ajunge să îți formezi obiceiuri financiare noi, extrem de utile.

Rami Sethi oferă cititorilor ideile personale despre  antreprenoriat și îi învață cum să-și automatizeze finanțele și să adopte un plan care să le permite să câștige în timp ce dorm.

 

  7. Investitorul inteligent – Benjamin Graham

Investitorul-Inteligent.jp

Investitorul inteligent este o carte care își propune să ajute oamenii să investească în piața de valori minimizând în același timp riscurile economice.

„Investitorul inteligent” se concentrează pe abordări pe termen mai lung și reducerea riscului, pe investiții (bazate pe cercetare) mai degrabă decât pe speculații (bazate pe predicții).

Benjamin Graham oferă îndrumări despre cum să faceți investiții de valoare și despre cum o puteți împiedica pe Doamna Piață să vă dicteze deciziile financiare.

Warren Buffet a citit această carte când avea doar 19 ani, a implementat multe dintre strategiile predate de Graham.

 

Nu prea ai timp de citit?

Ți-am pregătit o provocare de 7 zile.

 

 

Challenge 7 zile: Cum să îți schimbi relația mentală cu banii

Știu că nu prea ai timp de citit așa că te invit să parcurgi lecțiile extrase și tot esențialul din cele 7 cărți menționate mai sus.

Cărțile sunt prescurtate în rezumate de 20 de minute. 🙂

Pe scurt, tot ce trebuie să faci este să citești sau să asculți un rezumat audio MentorBooks în fiecare zi timp de 7 de zile
Gândește-te cât înseamnă 20 de minute pe zi: un prânz, drumul cu metroul spre muncă, timpul pe care îl degeaba pe Facebook, Instagram sau TikTok.
Conținutul nostru complet acționabil te va ajuta să devii cea mai bună versiune a ta.
Alocă-ți zilnic 20 de minute în care să să citești sau să asculți un rezumat!

 

 

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.