Skip to content

Puterea prezentului: singurul moment care ne este pe deplin disponibil

Tindem să trăim în trecut și în viitor, neglijând singurul moment care ne este pe deplin disponibil: prezentul.

În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum putem privi și înțelege durerea dintr-o altă perspectivă, dar și de ce ne este atât de greu să renunțăm la durere.
– De ce mintea ne sabotează fericirea în moduri subtile.


Mulți dintre noi ne petrecem timpul fie prinși în trecutul plin de regrete, fie îngrijorați de un viitor pe care nu putem să-l controlăm. Dar, în același timp, ne agățăm de speranța că ne putem îmbunătăți cumva viața, că vom deveni mai fericiți, chiar dacă nu avem o idee clară despre cum să facem asta. Eckhart Tolle oferă în Puterea prezentului mai multe metode de navigare pe terenul complex al vieții interioare și al relațiilor cu trecutul, prezentul și viitorul.

În centrul filosofiei (foarte practice) a lui Tolle este pus accentul pe trăirea momentului prezent ca o modalitate de a evita cea mai mare parte a durerii pe care o avem de obicei. În acest scop, cartea se concentrează pe conexiunea dintre minte și suferință, oferind o varietate de perspective asupra numeroaselor moduri autodistructive prin care ne folosim mintea – de exemplu, pentru a ne prinde în cicluri de suferință și a ne împiedica să fim fericiți.

Mulți dintre noi dorim să găsim pacea interioară, dar nu știm ce pași să facem pentru a o găsi. Primul pas poate fi mai ușor decât ne imaginăm. Tindem să trăim în trecut și în viitor, astfel neglijăm singurul moment care ne este pe deplin disponibil: prezentul.

Numai prezentul este important pentru că nimic nu se întâmplă niciodată în trecut sau viitor; lucrurile se întâmplă doar într-un flux continuu de momente prezente.

Ori de câte ori simți ceva, acel sentiment este trăit în prezent, pentru că simțurile nu pot oferi decât informații despre acest moment. Deci, atunci când spunem că ceva s-a întâmplat în trecut, nu este chiar adevărat, spune autorul: s-a întâmplat de fapt într-un singur moment prezent. Ceea ce numim „trecut” este într-adevăr o colecție de momente odată prezente care au trecut. La fel, „viitorul” este alcătuit din momente prezente care încă n-au sosit.

Nu există beneficii dacă ne facem griji cu privire la viitor sau dacă trăim în trecut, dar există multe pentru avantaje dacă alegem să trăim „în prezent”. Dacă reușim să ne dăm seama de acest lucru, nu vom întâmpina probleme majore, ci doar unele mici, care pot fi rezolvate pe măsură ce apar.

O parte din noi are nevoie de durere pentru a supraviețui și creează cea mai mare parte a durerii pe care o experimentăm, spune Eckhart Tolle. Cum putem însă face față atât suferinței fizice, cât și emoționale?


Rezumat Puterea Prezentului
Rezumat Puterea Prezentului

Durerea, spune autorul, nu este altceva decât o rezistență interioară creată de sine față de lucrurile exterioare pe care nu le putem schimba. Simțim durere atunci când nu suntem mulțumiți de felul în care sunt lucrurile, dar nu ne simțim suficient de puternici pentru a le schimba. Aceasta se manifestă, la nivel emoțional, ca un sentiment negativ. Așa că dezvoltăm o rezistență interioară la felul în care sunt lucrurile – pe care o experimentăm ca durere.

Un alt aspect al durerii create de sine este „corpul durerii”, o parte a sinelui care are nevoie de tine să simți durerea pentru a putea supraviețui. Deoarece este compus din experiențele noastre dureroase, el crește și se întărește ori de câte ori experimentăm durere. Prin urmare, va încerca să ne facă mizerabili și triști. Acest ciclu poate continua foarte mult timp până când, în cele din urmă, durerea devine o parte esențială a noastră: ne identificăm cu corpul durerii. Deoarece durerea va fi o parte atât de importantă a vieții noastre, ne va fi teamă să o renunțăm, pentru că ne-ar pune în pericol identitatea.

De exemplu, când ceva ne enervează sau ne frustrează și simțim că ne enervăm, mânia ne va întunecă capacitatea de a gândi și de a acționa rațional ceea ce duce pur și simplu la mai multă durere. “Ego-ul” este o parte a minții care ne oprește să fim fericiți. Deoarece nu poate fi observat cu ușurință, nu știm în ce măsură ego-ul ne controlează viața. Acesta depinde de nefericirea noastră pentru a exista, așa că obstrucționează fericirea la fiecare pas, acționând împotriva propriului nostru interes.

Ego-ul ne conduce în situații de conflict cu ceilalți și ne face nemulțumiți de situația actuală, astfel încât să poată câștiga controlul asupra comportamentului și gândirii noastre.

Dacă vrem o viață mai bogată, autorul ne sugerează să ne concentrăm asupra corpului, nu asupra minții, care este responsabilă de durere prin aducerea în prim plan a amintirilor din trecut sau prin planificarea viitorului, ocupându-ne întreaga viață cu amintiri regretabile și scenarii viitoare pline de anxietate.

Pentru a ne separa de mintea noastră, trebuie să devenim pe deplin conștienți de ea și de puterea pe care o are asupra noastră, altfel nu vom înțelege niciodată nenumăratele moduri mici și subtile în care ne influențează gândirea și comportamentul – și, prin urmare, fericirea.

O altă metodă disponibilă este să ne observăm mintea fără să judecăm. De asemenea, putem încerca să adoptăm o altă tehnică: așteptarea activă. De exemplu, în timpul unui examen, ar trebui să nu pierdem timpul făcându-ne griji cu privire la rezultate, ci, în schimb, să rămânem pe deplin prezenți și să acordăm o atenție deosebită lucrării din fața noastră.  În timp ce ne aflăm în această stare, acordăm atenție și corpului nostru, deoarece acesta trebuie să fie pregătit pentru orice se întâmplă.

A trăi în prezent este un proces interior de simțire și perspicacitate și nu implică nevoia de a dezvolta un comportament extern pasiv. Trăind în prezent nu vezi, de fapt, nicio problemă – doar situații individuale, gestionabile, pe care le poți rezolva, una câte una.

A trăi și a accepta prezentul nu înseamnă că ne angajăm într-o viață pasivă. Mai degrabă, concentrându-ne asupra prezentului și păstrând trecutul și viitorul la locul lor, suntem mai capabili să vedem clar orice este greșit în orice moment și, în plus, avem puterea de a schimba acele lucruri în bine.

Mesajul cheie din această carte:

Nu trebuie să ne concentrăm asupra trecutului sau viitorului! Ci să trăim în prezent și să ne separăm de mintea supra-gânditoare. Urmând această metodă, ne vom reduce suferința și ne vom îmbunătăți viața.

______

Am extras cu atenție 9 acțiuni din această carte pe care le poți implementa. Vei găsi planul complet cu instrucțiuni și explicații la finalul rezumatului pentru o învățare activă.

Nu uita că informația este prețioasă numai dacă o folosești.

 

______

Sursa:Thriveglobal/Mihaela Manea

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.