Skip to content

Metoda Demartini de Identificare a Valorilor Personale

Metoda Demartini© de Identificare a Valorilor Personale

Sociologul Milton Rokeach spune că valorile reprezintă un rezultat pe care îl consideri important, nu doar acum, ci și pe termen lung. Valorile te ajută să-ți modelezi comportamentul și să faci față unor probleme dificile. În situații complicate te ajută să îți dai seamă ce e bine să spui și să faci.

 

Când îți cunoști valorile și le ierarhizezi, te înțelegi mai bine și îți va fi mai ușor să faci alegeri bune pentru tine. Să trăiești conform propriilor tale valori înseamnă să îți asculți sufletul și să răspunzi la nevoile tale. Iar oamenii care trăiesc în armonie cu valorile lor duc o viață fericită.

Mai jos ți-am pregătit un test prin care să identifici aceste valori.

 

 

Metoda Demartini© de Identificare a Valorilor Personale

 

1.Cu ce îți umpli spațiul personal?

Ai observat cum lucrurile mai putin importante din viata ta ajung la gunoi, in pod sau in debara?Prin opozitie, lucrurile valoroase pentru tine sunt pastrate la vedere, acasa sau la serviciu.Tot ce vezi in spatiul tau personal e un indiciu puternic pentru valorile tale.
1.
2.
3.

2.Cum îți petreci timpul zi de zi?

Gasesti intotdeauna timp pentru lucrurile cu adevarat importante pentru tine. Cand sustii ca nu aitimp pentru ceva, defapt spui ca altceva e mai important pentru tine. Modul in care iti petreci timpul spune foarte mult despre lucrurile care conteaza pentru tine cu adevarat.
1.
2.
3.

3.Ce activități îți dau energie?

Energia vine odata cu activitatile care te inspira, pe care le pretuiesti cel mai mult. Lucrurile cu careiti ocupi timpul, dar care se afla la un nivel inferior pe scara valorilor tale, te epuizeaza, tesecatuiesc. In schimb, cand te ocupi cu activitati valoroase pentru tine ai mai multa energie lafinalul activitatii decat la inceputul ei pentru ca iubesti ceea ce faci.
1.
2.
3.

4.Cum îți cheltui banii?

Gasesti intotdeauna bani pentru lucrurile pe care pui pret. Alegerile pe care le faci in privinta cheltuielilor spun foarte mult despre valorile tale.
In acest punct, ar trebui sa fie vizibila o suprapunere intre lucrurile care iti umplu spatiul personal sifelul in care iti petreci timpul, iti consumi banii si energia. Acest lucru e normal, sanatos sievidentiaza o aliniere a valorilor, scopurilor si activitatilor tale zilnice. In cazul in care observi discrepante semnificative intre raspunsurile la aceste prime patru intrebari, s-ar putea sa fie nevoiede o mai profunda aliniere a valorilor si telurilor tale.
1.
2.
3.

5. Unde ai cea mai mare ordine si organizare in viață?

Ai tendinta naturala sa fii organizat si ordonat cu lucrurile valoroase pentru tine si sa accepti dezordinea in chestiuni carora nu le dai importanta. Priveste cu atentie segmentele unde esti celmai organizat. Vei avea un alt indiciu important pentru valorile cele mai importante pentru tine.
1.
2.
3.

6. Unde ești cel mai de încredere, disciplinat și focusat?

Ce anume nu e nevoie sa-ti reaminteasca nimeni sa faci? Energia care te impinge spre aceste lucruri vine din interior. Care sunt activitatile, relatiile sau scopurile fata de care esti disciplinat si focusat?
1.
2.
3.

7. La ce te gândești cel mai des cu entuziasm?

Care sunt cele mai frecvente 3 ganduri despre cum vrei sa fie viata ta. Sunt acele ganduri pentru care si faci actiuni concrete, mai mari sau mai mici, astfel incat observi ca devin realitate in timp.
1.
2.
3.

8. Ce iti imaginezi (vizualizezi) cel mai adesea ca faci si ai realizari in acest sens?

Ce iti imaginezi despre viata ta si observi ca se materializeaza mai repede sau mai tarziu.
1.
2.
3.

9. Ce îți spui despre tine în dialogul tău interior și îți dă satisfacție?

Care sunt lucrurile despre care vorbesti cu tine insuti cel mai adesea? Lucruri pe care ti le doresti cel mai mult si te entuziasmeaza – intentii care au o tendinta reala de concretizare.
1.
2.
3.

10. Despre ce vorbesti cel mai des cu prietenii / cunoscutii?

Care sunt subiectele despre care iti place sa vorbesti cu insufletire? Indiferent de felul personalitatii tale de baza – introvertit sau extrovertit – exista anumite idei care “te aduc la viata” intr-oconversatie si altele care te fac sa nu ai nimic de spus si sa vrei sa schimbi subiectul.
1.
2.
3.

11. Ce te inspira cel mai mult?

Care sunt acele lucruri care te emotioneaza sau te fac sa ai lacrimi in ochi? Ce au in comun aceioameni care te inspira? Ce au in comun acele lucruri, momente de “aha”, experiente sauevenimente care te-au inspirat in trecut?
1.
2.
3.

12. Care sunt cele mai consecvente 3 obiective pe termen lung care devin realitate?

Care sunt aspiratiile tale, visurile, scopurile pe termen lung care predomina in mintea si gandurile tale si pe care le materializezi in viata ta mai devreme sau mai tarziu? Esti cel mai dispus sa faci efort pe termen lung pentru obiectivele care au cea mai mare semnificatie pentru tine.
1.
2.

13. Despre ce subiecte îți place să înveți (să citești / studiezi / asculți)?

Care sunt cele mai frecvente subiecte despre care iti place sa inveti sau sa afli mai multe? Atuncicand intri intr-o librarie, care sunt zonele la care te uiti? Atunci cand rasfoiesti o revista, ce articole iti atrag atentia in mod deosebit? Sunt emisiuni la TV (non-fiction) pe care le urmaresti in mod deosebit? Ce subiecte au? Pentru ce subiecte te trezesti ca pui mai multe intrebari decat deobicei?
1.
2.
3.

Analizează răspunsurile tale și fă ierarhia elementelor comune.

Dupa ce ai notat cate trei raspunsuri pentru fiecare din cele 13 intrebari, vei observa ca intre cele 39 de raspunsuri unele, sau mare parte din ele se repeta. E posibil sa exprimi aceleasi valori informe diferite. La o privire mai atenta, vei vedea ca pot aparea o serie de sabloane.
Cauta raspunsul care se repeta cel mai frecvent si noteaza langa el de cate ori se repeta. Apoi cauta urmatorul cel mai frecvent raspuns, apoi al treilea si tot asa. Creaza o ierarhie a tuturor raspunsurilor tale. Acesta va fi un indiciu bun pentru valorile cele mai importante pentru tine.
1.
2.
3.
4.
5.
Vrei să faci o schimbare pozitivă în viața ta și de durată?
Te așteptăm în comunitatea oamenilor care se educă constant!
Ești suma celor 5 oameni cu care te înconjori. Ce spui de o comunitate întreagă care să aibă același mindset ca și tine?
Fie că ești antreprenor, student, angajat, pensionar, în concediu de creștere a copilului, casnic, elev, din orice colț al lumii ești, ai șansa să interacționezi cu o comunitate de oameni care doresc să se dezvolte.
Întră în comunitatea MentorBooks acum!
___
sursa :Procesul Demartini de Identificare a Valorilor © 1989 Demartini Institute /RaresManolescu.ro 

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.