Skip to content

4 strategii pentru un mindset mai flexibil

Când caut cărți de dezvoltare personală, mă uit după acele tipuri de cărți care îmi schimbă perspectiva, care mă fac să-mi înțeleg anumite comportamente dăunătoare și mă ajută să le îndrept. Îmi plac cărțile cu exemple reale, situații de viață cu care să mă identific și din care pot învăța ceva.

Nu știu cum resimți tu experiența pandemiei, dar eu, pe lângă tot ce am pierdut, am avut și câștiguri neașteptate. Am primit timp cu mine, cu gândurile și emoțiile mele. Am avut ocazia să îmi creez noi obiceiuri și șansa să ies din zona călduță de confort, chiar dacă, pe alocuri, a fost un proces dificil. Cred că ultimele luni au fost un examen dur de verificare a mindsetului.

mentalitatea invingatorului

Despre mindset se vorbește în mod special de când Carol Dweck a publicat celebra ei carte „Mindset. O noua psihologie a succesului ”, în care explică în detaliu diferența dintre o mentalitate rigidă (fixed mindset) și una flexibilă (growth mindset) și recomandă metode prin care să o antrenăm pe cea din urmă.

Am extras cu atenție 13 acțiuni din această carte pe care le poți implementa. Vei găsi planul complet cu instrucțiuni și explicații la finalul rezumatului pentru o învățare activă. Citește aici. Ai posibilitatea de a testa gratuit prima platformă din România cu rezumate audio și text a celor mai cunoscute cărți din lume! Înregistrează-te gratuit aici.

Mentalitatea rigidă ne induce grija față de modul în care vom fi judecați. Iar mentalitatea flexibilă vine la pachet cu dorința de perfecționare și autodepășire. Acest mindset ne ajută să ne adaptăm, să creștem, să funcționăm mai bine. Esența cercetărilor ei o poți afla din discursul de la TED.

Pentru mine, mindsetul este suma convingerilor noastre puternice, a comportamentelor și a presupunerilor despre cine suntem, ce merităm, de ce suntem capabili, cum funcționează lumea și ce e posibil ori imposibil. Asta înseamnă că de mindsetul nostru depinde cum interpretăm situațiile și cum răspundem la ele.

Cum îți poți antrena mentalitatea flexibilă

Ca să îți calibrezi corect așteptările e important să știi că nimeni nu operează tot timpul doar cu fixed sau cu growth mindset și că trecerea spre o mentalitate flexibilă nu se petrece peste noapte. Este un proces care presupune schimbări mici și constante în gândire, schimbări progresive, nu salturi mari. E un maraton, nu un sprint.

Fii atent la criticul tău interior

Dacă ai nota toate lucrurile pe care ți le spui într-o zi și te-aș ruga să mi le citești, ce aș auzi? E nevoie să încetinești sau să creezi momente de prezență ca să îți poți surprinde criticul interior și să nu mai lași gândurile negative să ia proporții. Întrerupe auto-critica în momentul în care conștientizezi ce faci.

Schimbă-ți întrebarea dominantă

Printre acele gânduri negative există întrebări care se repetă și, de obicei, una este dominantă. Când te întrebi de ce alții pot și tu nu, nu te întrebi ce ai putea face tu diferit într-o situație dată. Calitatea răspunsurilor tale depinde de calitatea întrebărilor pe care ți le pui. Întrebarea ta dominantă care este?

Folosește cuvinte care te ajută să acționezi

Felul în care gândești și cuvintele pe care le folosești când vorbești despre tine, despre ceilalți sau despre circumstanțe influențează felul în care te raportezi la viață și, ca urmare, îți determină comportamentele. De câte ori te-a ajutat faptul că dai vina pe o situație să te simți puternic, curajos, fericit sau plin de viață?

Adu-ți dovezi care îți susțin noua identitate

Da, e important să devii conștient de criticul tău interior și de felul în care te sabotezi punându-ți întrebările nepotrivite și contează să te folosești de cuvinte care te sprijină. Dar toate momentele în care ai revelații devin cu adevărat valoroase abia atunci când faci schimbări în comportamentul tău. Când crezi că nu ești un profesionist suficient de bun, vei reduce efortul depus, pentru că oricum nu contează. Când crezi că ești un profesionist valoros, vei fi mai curajos, mai creativ și mai implicat.

În concluzie, nu ești ceea ce gândești. Dar ești ceea ce faci. Iar gândurile tale îți vor influența comportamentele. Cum îți e mindsetul, așa îți e și viața.

Testeză gratuit prima platformă din România cu rezumate audio și text a celor mai cunoscute cărți din lume! www.mentorbooks.ro/lp

_______

Sursă: Cristina Oțel – thriveglobal.ro

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.