Skip to content

Cum să scapi de obiceiurile neproductive – 5 strategii eficiente

  1. Înlocuiește obiceiul neproductiv cu unul productiv!

Cum spuneam mai sus, obiceiurile proaste oferă un anumit tip de beneficii, astfel că este destul de dificil să le elimini. În schimb, vei avea mai mult succes dacă vei înlocui obiceiul negativ cu unul nou pozitiv care oferă același beneficiu sau chiar mai multe.

  • *Înlocuiește Procrastinarea cu Regula celor 5 secunde! De multe ori, nu avem motivația de a face lucrurile pe care trebuie să le facem! De ce? Pentru că ne lăsăm trași într-un cerc vicios al anxietății, ruminațiilor. Soluția?  5…4…3…2….1! Start! Fă un mic pas spre realizarea obiectivului! Dacă trebuie să te apuci de muncă, să începi să te îmbraci. Dacă trebuie să alergi în parc, să îți pui adidașii în picioare. Dacă ai instinctul de a acționa cu un scop, numără invers și fă o acțiune cât de mică imediat; dacă nu o faci, creierul tău va ucide intenția.

regula de 5 secunde

Citește sau ascultă rezumatul cărții Regula celor 5 secunde – Mel Robbins  aici !

  • *Menține-ți Motivația la un nivel ridicat aplicând Legea lui Hemingway! Când ai un task suficient de provocator sau important și știi ce pași trebuie să bifezi pentru a-l duce până la capăt, ia o pauză exact în momentul în care simți că ești pe punctul de a-l finaliza. După acea pauză, vei fi mult mai motivat să termini taskul.
  • *Schimbă modul de lucru împrăștiat, dezorganizat, trezindu-te la 5 a.m.! Mai multe motive pentru care ar trebui să te trezești devreme dimineața găsești în acest articol.
  1. Folosește-te de Resursele Sociale! 

E greu să reușești singur(ă). Găsește-ți un camarad de drum – un coleg sau un prieten care vrea să deprindă același obicei productiv. Vă veți susține reciproc, veți sărbători împreună micile și marile victorii și astfel veți fi amândoi mai motivați să reușiți.

Înconjoară-te de persoane care au obiceiuri productive!

  1. Ia din timp măsuri pentru a depăși rapid obstacolele!

Notează-ți în agendă îndemnuri motivaționale care să te ajute atunci când îți va fi greu.

Notează-ți în agendă o listă cu beneficiile pe care le vei obține când vei reuși să deprinzi noul obicei productiv. Imaginează-ți cum va fi viața ta atunci și pune-ți pe hârtie visul pentru a te motiva.

  1. Fii blând și răbdător cu tine însuți!

Când îndoiala de sine apare, amintește-ți: – “Acum nu-mi iese, dar în câteva luni voi reuși!”

Când auto-critica apare, spune-ți: “Da, nu reușesc să finalizez ce mi-am propus, dar toată lumea se împotmolește uneori”; “Nu reușesc să mă organizez tot timpul, însă lucrez pentru a-mi dezvolta această competență valoroasă”.

  1. Elimină, ori de câte ori e posibil, factorii declanșatori ai obiceiului neproductiv.

Ca să nu revii la vechiul obicei neproductiv, evită factorii declanșatori ai acelui obicei. Da, știu, nu vei putea să îi eviți la nesfârșit! Însă, dacă vei reuși să o faci o perioadă, te vei de-condiționa și îți va fi mai ușor să te ții de plan.

De exemplu, dacă nu reușești să muncești 1h fără să fii întrerupt(ă), ai putea elimina toți factorii distractori din camera în care lucrezi – duci telefonul în altă cameră, agăți un semn pe ușă când lucrezi de acasă. De asemenea, ai putea să te deloghezi de la e-mailul de pe calculator și să îți aloci anumite intervale fixe de timp pe parcursul zilei pentru verificarea acestuia.

 

 

_______

sursa: 5am.ro

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.