Skip to content

O lecție de viață pe care toți trebuie să o știm

Mai puţin de 1 minutTimp estimat de citire: Minute

În acest articol îţi voi dezvălui o poveste inspiraţională de viaţă, care te va face să înţelegi diferenţa dintre mentalitatea pesimistă şi cea optimistă.

Indiferent prin ce trecem în viaţă avem posibilitatea să ne alegem felul în care percepem şi interpretăm realitatea pe care o trăim. De aceea avem ceea ce se cheamă “liberul-arbitru”, nu?
 
“Sunt sigur că în această zi suntem stăpânii soţii noastre; că sarcina care ne-a fost încredinţată nu este mai presus de puterile noastre; că durerile şi capcanele ei nu sunt mai presus de rezistenţa mea. Atât timp cât credem în propria cauză şi avem o dorinţă nestrămutată de a învinge, victoria nu ne va ocoli.” (Winston Churchill)

Te rog să citeşti cu atenţie povestea inspiraţională de mai jos, să reflectezi asupra ei şi să salvezi acest articol în bookmark-ul browser-ului tău pentru a reveni periodic la ea, de fiecare dată când te simţi abătut şi demotivat. Te va ajuta să îţi încarci doza de motivaţie.

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul Descoperă 7 elementele care te ajută să implementezi un obicei nou, rapid și eficient (Ghid Practic)

O poveste inspiraţională deosebită – testul elevilor şi coala albă

Testul elevilor şi coala de hârtie albă

Testul elevilor şi coala de hârtie albă

Iată cum sună această poveste: într-o zi un profesor a intrat în clasă și le-a cerut studenților să se pregătească pentru un test-surpriză magic. Toți așteptau concentrați în băncile lor, așteptând subiectele şi foarte emoţionaţi pentru că nu ştiau ce avea să urmeze.
Profesorul le-a înmânat câte o foaie de hârtie așa cum proceda întotdeauna. Când a terminat de împărțit testele le-a spus elevilor să întoarcă foaia cu faţa în sus dar spre surpriza tuturor nu au găsit acolo nicio întrebare ci doar un singur punct negru desenat în centrul paginii.
Văzând mirarea de pe fețele lor, profesorul le-a spus: ”Vreau să scrieți fiecare despre ce vedeți acolo, pe foaia de hârtie”
Confuzi, studenții au început să scrie, care mai de care încercând să răspundă testului ce li se părea totuși inexplicabil.
La sfârșitul orei, profesorul a adunat foile și a început să citească cu voce tare răspunsurile.
 

Vrei să fii la curent cu noutăţile şi promoţiile noastre? Abonează-te la newsletter-ul MentorBooks!

 
Toți elevii, fără excepție, încercaseră să definească punctul negru, culoarea, mărimea, poziția lui în centrul paginii. Când toate lucrările au fost citite, în clasă s-a lăsat liniștea.
Profesorul i-a privit și le-a spus:
“N-am să vă dau note pentru această lucrare, vreau însă să vă dau o temă de gândire: Niciunul dintre voi nu a scris despre partea albă a paginii.
Toți v-ați concentrat pe punctul negru și uneori asta se întâmplă și în viața noastră. Insistăm să ne concentrăm pe punctul negru, care poate fi orice, o lipsă temporară a banilor, o relație complicată în familie, o dezamăgire pe care ne-a provocat-o un prieten, o supărare sau o problemă trecătoare.
Punctul negru este adesea foarte mic în comparație cu tot restul pe care-l avem în viața noastră dar el tinde să ne ocupe întreaga minte.
Concluzie: încercați să priviți dincolo de punctul negru, bucurați-vă de fiecare moment pe care viața vi-l oferă şi trăiţi clipa prezentă profund recunoscători pentru tot ceea ce aveţi”.

Ce învăţăm din această lecţie de viaţă?

„Viziunea ta va deveni clară doar când vei putea privi în inima ta. Cine priveşte în exterior, visează; cine priveşte în interior, se trezeşte.” (Carl Jung)

Viaţa, aşa cum o ştim, este formată din suişuri şi coborâşuri. Nimic nu este permanent şi nu poate fi văzut dintr-o singură perspectivă. Cu alte cuvinte, nimic nu este în întregime frumos sau urât, bun sau rău, alb sau negru. Există nuanţe, şi asa ar trebui să ai în vedere întotdeauna.

Primul lucru la care trebuie să fii atent sunt cuvintele şi gândurile tale. 

Îţi recomand să citeşti şi articolul Sugestia şi Autosugestia: cel mai puternic instrument al dezvoltării personale. Trebuie să ştii asta!

În articolul de mai sus scriam că marea parte a timpului nostru este ocupat de CUVINTELE pe care le rostim ca să dialogăm cu ceilalţi sau care constituie gândurile şi credinţele noastre.
În articolul Autosugestia sau puterea minţii: fenomenul MAGIC, scriam că deşi mintea umană este deosebit de complexă şi adesea funcţionează pe pilot automat, emiţând zeci de mii de gânduri zilnic, cele mai multe dintre acestea ajung să ne guverneze viaţa.
Cuvintele pe care le folosim stabilesc frontiere în viaţa noastră şi trasează limite. Este chiar atât de simplu!
Sugestiile care trec de filtrul minţii raţionale se transformă în credinţe, convingeri şi lupe prin care interpretăm lumea înconjurătoare. Aproape insesizabil, acestea îşi fac loc în viaţa noastră şi ajung să devină propriul nostru crez existenţial.
Astfel, odată ce s-a întâmplat asta, evenimentele care se petrec în viaţa noastră încep să capete o altfel de turnură pentru noi, oamenii pe care-i întâlnim reacţionează într-un alt fel pentru noi, percepţiile pe care le avem se modifică.
De ce se întâmplă asta? Păi este simplu: ideile pe care le-ai lăsat să pătrundă în mintea subconştientă încep să acţioneze ca un magnet pentru ceea ce urmează să se întâmple în viaţa ta. 

Te-ar putea interesa să citeşti şi articolul 12 lecții de învățat – Robin Sharma.

Pentru a-ţi schimba percepţia ai nevoie şi de un mediu potrivit

„Nu există o realitate obiectivă sau lumea reală. Nu există certitudini. Faţa celui mai mare duşman al tău poate fi faţa celui mai bun prieten al meu. Un eveniment care unui îi apare drept o tragedie, altuia îi poate revela seminţele unei şanse nelimitate.” (Julian din cartea “Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul” de Robin Sharma)

Scriam în articolul 5 atitudini pozitive care te vor ajuta în viaţă anume: faptul că orice comportament este orientat spre adaptare înseamnă şi că oamenii sunt puternic influenţaţi de mediile în care trăiesc şi de anturajele pe care le au. Dacă îţi doreşti să faci o schimbare pozitivă în viaţa ta iar în jurul tău nu există oameni care să încerce acelaşi lucru, cel mai probabil că vei eşua.

Schimbând mediul şi oamenii cu care îţi petreci vremea, vei avea tendinţa să te adaptezi noului mediu şi să faci schimbările pozitive în viaţa ta, mult mai repede şi mai uşor.

Citeşte şi articolul 4 strategii pentru un mindset mai flexibil

Asta facem noi aici, pe Mentorbooks.ro . Îţi punem la dispoziţie un mediu pozitiv format din ideile mentorilor de top din întreaga lume. Astfel, printr-un singur clic ai acces la zeci de rezumate cu idei principale extrase din cărţi bestsellere de dezvoltare personală. Alegând să îţi petreci timpul cu oameni de succes, tu însuţi vei atinge succesul în ceea ce îţi doreşti.

Dacă te-ai hotărât să urmezi calea noastră şi să înveţi din cele mai bune cărţi, te aşteptăm în comunitatea Mentorbooks. Fă-ţi chiar acum un cont şi încearcă GRATUIT 3 rezumate la unele dintre cele mai faine cărţi de psihologie motivaţională.

Citeşte, învaţă, aplică!

În numai 20 de minute poţi înţelege o carte de 200 de pagini.

________

Hai în Grupul Privat de Facebook rezervat oamenilor cu mentalitate de creștere unde vei găsi resurse valoroase pentru a-ți accelera dezvoltarea.

Te aștept acolo!

Scris de Adi Andrei – Mentorbooks

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.