Skip to content

Cum devii un bun interlocutor? – listă de sfaturi pentru conversații eficiente

comunicare eficienta

Abilitatea de a te angaja într-o conversație interesantă este una dintre cele mai importante calități pe care le poate avea un individ. Poate fi de mare ajutor în afaceri sau contribuie la succesul social și devine o și mai mare bucurie în compania celorlalți. Nimic nu ne oferă posibilitatea de a face o impresie atât de bună, în special asupra celor care nu ne cunosc prea bine, decât abilitatea de a purta o conversație de calitate.

Capacitatea de a stârni interesul oamenilor, de a le capta atenția, de a-i atrage în mod natural tocmai prin superioritatea abilității de a conversa, asta înseamnă o mare realizare. Deschide uși și înmoaie inimi. Ne face bine-veniți și plăcuți în orice anturaj ne-am afla. Ne ajută să ne croim drum în viață. Ne trimite clienți, pacienți, beneficiari și prieteni.

Este instrumentul prin intermediul căruia îi vom putea convinge pe oameni să ne accepte ideile, să se lase conduși de noi
și să ne cumpere produsele.

Persoanele care știu să vorbească, acelea care posedă arta de a îmbrăca lucrurile într-o formă frumoasă, cele care stârnesc imediat interesul celorlalți prin puterea discursului au un mare avantaj asupra celor care poate știu mai mult decât arată
despre un subiect, dar nu se pot exprima cu ușurință. De fapt, studiile au arătat că abilitățile non-cognitive, cele îndreptate spre socializare, sunt mult mai importante din punctul de vedere al succesului profesional decât am crede noi în mod obișnuit.

„Există doar patru moduri prin care intrăm în contact cu lumea. Suntem evaluați și clasificați prin intermediul acestor patru modalități de contact: ce facem, cum arătăm, ce spunem și cum o spunem.“

 

 

Ce să faci pentru o conversație reușită

 

•Fii bine pregătit. Un bun interlocutor angrenează publicul și stimulează conversația. Perfecționează-ți talentul conversațional fiind în pas cu tendințele și evenimentele actuale.

•Memorează numele persoanei cu care discuți și folosește-l în timpul conversației.

•Păstrează contactul vizual cu interlocutorul. Dacă te uiți la persoana cu care discuți înseamnă că asculți. Dar nu o privi fix. Mută-ți privirea astfel încât să-i observi toată fața.

•Vorbește clar și răspicat. Dacă ești rugat frecvent să vorbești mai tare sau să repeți ce ai spus, probabil nu vorbești destul de clar. Înregistrează și ascultă conversațiile, astfel încât să poți analiza dacă te faci auzit și înțeles.

•Folosește un limbaj și imagini cunoscute ascultătorului. Obții mai mult dintr-o conversație cu o persoană care vorbește și gândește la fel ca tine decât dacă folosești un vocabular diferit.

•Folosește stilul lingvistic al persoanei cu care discuți. Folosește cuvinte și inflexiuni diferite când discuți cu partenerii de afaceri față de atunci când discuți cu un adolescent pe stradă.

•Rămâi la subiect. Hoții de conversație sunt cei care intră în discuție pentru a atrage atenția asupra lor sau asupra unui subiect pe care ei îl cunosc mai bine.
•Să știi când să vorbești și când să asculți. Conversația trebuie să fie un beneficiu reciproc. Fiecare persoană implicată într-o conversație trebuie să vorbească, la fel cum fiecare trebuie să și asculte. Participă, dar nu monopoliza conversația.

•Arată-ți interesul privitor la subiectul discuției. Aprobă relatările dând din cap afirmativ, comentează sau pune întrebări când este cazul.

•Pune întrebări care permit mai multe răspunsuri, pentru a încuraja conversația –adică întrebări care necesită un răspuns mai amplu decât cel de tipul da/nu.

 

Ce să nu faci, pentru o conversație reușită

 

•NU vorbi prea repede sau prea rar. Am avut cu toții conversații cu oameni care vorbeau atât de repede încât nu puteam ține pasul cu ei sau atât de rar încât, până își terminau ideea, uitam subiectul discuției.

•NU vorbi neclar și nu înghiți cuvintele.

•NU vorbi prea încet sau prea tare. Stabilește volumul conversației în funcție de apropierea sau distanța față de cel/cei care te ascultă.

•NU monopoliza conversația. Lasă-le și celorlalte persoane șansa de a vorbi.

•NU te lăuda. O conversație trebuie să fie o alternanță de idei și concepte – nu o laudă de sine.

•NU pune prea multe întrebări. Întrebările trebuie puse într-o manieră prietenoasă și neagresivă. Folosește întrebări care permit mai multe răspunsuri, astfel încât cealaltă persoană să-și poată exprima liber ideile.

•NU întrerupe. Permite-i persoanei cu care discuți să-și termine comentariul înainte ca tu să intervii.

•NU vorbi peste interlocutor. Să vorbești în timp ce persoana își exprimă punctul de vedere nu numai că este nepoliticos, dar vei pierde ideea pe care interlocutorul tău o susține.

•NU fi închis la minte. Lipsa de prejudecăți este esențială dacă vrei să înțelegi punctul de vedere al interlocutorului.

 

Pentru a fi un ascultător eficient:

 

•Ascultă cu interes. Încearcă să înțelegi ce simte și interlocutorul tău atunci când
vorbește.

•Elimină toate lucrurile care îți pot distrage atenția. Închide telefonul; îndepărtează toate documentele care nu țin de conversație.

•Asigură-te că ai înțeles ce s-a spus, reformulând ce ai auzit. Lămurește toate neclaritățile după ce interlocutorul tău a încheiat.

•Încearcă cu adevărat să vezi lucrurile din perspectiva celuilalt.

•Nu te pripi cu concluziile și nu face presupuneri. Păstrează o atitudine deschisă și tolerantă.

•Arată-ți interesul prin expresia facială. Zâmbește sau exprimă-ți îngrijorarea, după caz.

•Arată că urmărești conversația dând din cap sau făcând unele gesturi.

•Pune întrebări legate de subiect. Poți adăuga: „Prin urmare, dacă am înțeles bine […]“ sau poți adresa întrebări clare despre anumite aspecte. Acest lucru nu numai că îți permite să clarifici unele probleme, dar te va menține concentrat și atent.

•Nu întrerupe! O pauză nu trebuie interpretată ca și cum ar fi momentul să vorbești tu. Așteaptă până ești sigur că interlocutorul a terminat ce avea de spus.

•Observă limbajul corporal al interlocutorului

(Sursa :10 pasi pentru o viata implinita -Dale Carnegie)

 

RECOMANDARE

 

Dacă vrei să mai multe informații pe tema comunicare eficientă îți recomanda cartea “Cum să comunici cu oricine” – Leil Lowndes.

Cum să comunici cu oricine este un ghid pentru o comunicare eficientă. Lowndes acoperă o gamă largă de tipuri de comunicare în aproape orice context posibil

Echipa MentorBooks a condensat cartea Cum să comunici cu oricine” într-un rezumat de 12 pagini pe care îl poți parcurge în maxim 20 de minute. Nu mai trebuie să petreci zile și săptămâni să citești întreaga carte pentru a distila valoarea ei.

Citește sau ascultă rezumatul complet pe mentorbooks.ro pentru a afla mai multe detalii. Dacă nu ai cont, îți poți creea gratuit și ai acces nelimitat timp de 7 zile la toate rezumatele MentorBooks.

 

Cum să vorbești cu oricine – Leil Lowndes

Ai învățat ceva nou?

Dacă ai răspuns Da, atunci dă un share acestui articol sau trimite-o unui prieten. Sigur îți va mulțumi.

Ascutlă rezumatele audio și text la cărțile BestSeller Internaționale!

Ultimele rezumate adăugate

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.