Flux: Psihologia fericirii (Flow: The Psychology of Optimal Experience) – Rezumat carte
Flux – Psihologia fericirii, scrisă de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi este rezultatul a multor ani de studiu al unui concept oarecum abstract pe care autorul l-a numit flux și al cărei denumire îi aparține.
Cel mai important element necesar pentru a intra într-o stare de flux este să ai claritate în obiectivele tale. Acest lucru presupune să ai întotdeauna un scop în ceea ce faci. Prin urmare, pentru a intra într-o stare de flux, trebuie să te gândești mai degrabă la obiective pas cu pas decât la obiectivele generale.
Autorul folosește exemplul șahului. Deși obiectivul general este șahul și matul, ar trebui să te concentrezi pe cum să eliberezi un anumit spațiu sau să iei piesele adversarului tău.
Unele activități sunt mai predispuse „să curgă”. Ne bucurăm de jocuri pentru că ne fac în mod natural să ne pierdem în micro-obiective. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, lucrurile devin mai dezordonate. Ne este greu să ținem evidența obiectivelor noastre zilnice în timp ce ne confruntăm cu detaliile vieții. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să ne oferim obiective pentru fiecare activitate pe care o desfășurăm. Aceasta integrează activitatea în fluxul vieții noastre și îi dă sens pe parcurs.
8 lecții scurte extrase din cartea Flux: Psihologia fericirii de Mihaly Csikszentmihalyi:
- Nu ceea ce ni se întâmplă ne determină fericirea, ci modul în care interpretăm această realitate.
- Alege orice domeniu al vieții tale și stabilește-ți un obiectiv util care să-ți extindă limitele.
- Învață să-ți concentrezi atenția asupra lucrurilor care au sens pentru tine și care îți vor aduce o calitate mai bună a vieții.
- Pentru a te bucura de viață, rupe vechile tipare și trăiește experiențe noi.
- Pentru a transforma o anumită activitate într-un obicei puternic, concentrează-te pe realizările personale și pe sentimentele de stimă de sine.
- Tratează-ți timpul liber cu responsabilitate
- Când ești într-o situație disperată, transform-o într-o activitate de flux pentru a câștiga rezistență.
- Oprește-te atunci când este necesar.
În ultimul an, pe noptiera ta din dormitor s-a format un “munte” de cărți de dezvoltare personală și nu ai mai reușit să citești nici măcar câteva pagini de ceva vreme?
Ți-ai dorit vreodată să poți citi o carte întreagă în mai puțin de 20 minute fără să ratezi toate informațiile cruciale?
Noi, echipa MentorBooks analizăm fiecare dintre cele mai bine vândute cărți, o citim, recitim și o condensăm într-un rezumat concis de 15-20 de pagini, astfel încât să obții cele mai importante idei și concepte în maxim 20 de minute. Dar cel mai important îți prezentăm pași acționabili, vei primi liste cu sarcini clare aproape pentru fiecare titlu care te vor împinge să transformi cunoștințele în acțiune.
Numai ai nici o scuză chiar dacă programul zilnic nu-ți mai permite să citești ore în șir, acum tot poți să incluzi lectura în rutina ta, dacă este o prioritate pentru tine, din diferite motive: vrei să te dezvolți personal, vrei să-ți aprofundezi cunoștințele într-un anumit domeniu.
Îți propunem să citești sau să asculți rezumatul cărții Flux: Psihologia fericirii de Mihaly Csikszentmihalyi în timp ce îți bei cafeaua sau ești în drum spre serviciu. Durează aproximativ 20 de minute!
Învață mai repede. Fii mai deștept.