Skip to content

Diferența dintre a câștiga și a avea succes

John Wooden a fost unul dintre cei mai renumiți și de succes antrenori de baschet, singurul care într-o perioadă de 12 ani a câștigat campionatul American NCAA de 10 ori, 7 dintre aceste victorii fiind consecutive. Este antrenorul care a câștigat cu echipa sa și 88 de meciuri consecutive.

Poate fi un exemplu pentru oricine, deoarece el a deținut rețeta succesului, orice ar însemna succes pentru fiecare dintre noi. Wooden a avut o viziune, și a trăit-o în fiecare zi identificându-se cu ea și a comunicat-o celorlalți cu consecvență, dându-le putere și responsabilitate.

Când cauți pe Google „cum să ai succes” obții 60 de milioane de rezultate. Pe YouTube se găsesc 25,9 milioane de videouri pe această temă. Pe Amazon găsești mai mult de 360.000 de cărți pe subiect.

Ce caută oamenii ăștia din toată lumea să realizeze, în timp ce se străduiesc să găsească răspunsul la întrebarea „cum să ai succes”?

Așadar, ce este „succesul”?

O altă căutare rapidă pe Google oferă următoarele rezultate:

1 Atingerea unui scop sau a unui țel

1.1 Obținerea de faimă, avere sau statut social

1.2 O persoană sau un lucru care și-a atins scopul pe palierele faimei, averii etc.

Dacă luăm prima parte a acestei definiții („atingerea unui scop sau a unui țel”), este evident că trebuie, în primul rând, să definim acel „scop sau țel”. În partea a doua, constați că scopul se reduce la „obținerea de faimă, avere sau statut social”.

Dar oare asta înseamnă „succesul”?

Este vorba doar despre faimă, avere și statut social? Succesul înseamnă obținerea promovării și a acelui titlu profesional prestigios sau un salariu de șase cifre? Sau să-ți cumperi o casă mare și o mașină scumpă? Ori, într-o variantă mai modernă, înseamnă să-ți lansezi propria afacere de milioane de dolari și să călătorești în jurul lumii ca lider de opinie și autor de best-seller-uri?

Pentru ca un scop să aibă însemnătate și tu să te dedici atingerii lui, trebuie să existe un soi de motivație intrinsecă. Nu e suficient să ai idei superficiale impuse din exterior – de societate, massmedia  sau de imaginile vehiculate în social media.

Cu o simplitate debordantă, antrenorul John Wooden redefinește succesul și ne îndeamnă să dam ce e mai bun din noi.

În această prezentare inspirantă ne împărtășește sfaturile pe care le-a dat jucătorilor de la UCLA (Universitatea California din Los Angeles), ne recită poezii și aduce aduce aminte de înțelepciunea tatălui său.

 

 

_________
Sursa:
Ted.com

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.