Programul încărcat și dezordonat duce de foarte multe ori la împuținarea orele de somn. Astfel, se creează un mediu propice pentru episoadele de oboseală cronică, prin care din păcate, majoritatea oamenilor trec măcar o dată în viață.
Nick Littlehales și-a dedicat ultimii 30 de ani studierii somnului, iar de curând a descoperit că tot ceea ce studiase în ultima perioadă era total eronat. Potrivit cercetătorului, persoanele care își doresc un somn profund trebuie să uite toate sfaturile și miturile învăţate anterior şi să ţină cont de câteva noi detalii.
Calculeză-ți numărul de cicluri de somn și nu orele
Littlehales consideră că somnul de opt ore pe noapte este nenatural. Somnul este structurat în cicluri de 90 de minute care cuprind trei faze distincte de tip non-REM urmate de somnul REM. Pentru a te odihni, preferabil ar fi ca somnul tău să dureze un număr de ore multiplu de 1,5 (90 de minute), ideal 5 cicluri sau 7 ore și jumătate.
În zilele în care nu reușești să dormi 5 cicluri, te vei ghida în funcție de ora de trezire aleasă. Această oră ar trebui să rămână constantă, chiar și în weekend, deoarece „recuperarea” de somn încurcă funcționarea corpului obișnuit cu cicluri de somn.
Acordă atenţie perioadelor de dinainte şi de după somn
În mod ideal, fiecăreia dintre cele două perioade, ar trebui să îi acorzi 90 de minute.
E important ca înainte de culcare să bei suficentă apă și să mergi la toaletă pentru ca aceste lucruri să nu-ți deranjeze somnul. De asemenea, închide-ți telefonul, tableta, televizorul sau laptopul. Motivul? Mai multe studii au arătat că lumina ecranelor, în special cea de culoare albastră, încetinește producerea melatoninei, responsabilă pentru reglarea somnului. Expune-te la lumina caldă și găsește-ți o activitate care îți permite să te relaxezi.
Sentimentul de siguranță îți oferă un somn liniștit, așă că înainte de a ajunge în pat, verifică ușile și ferestrele. Așează-te în pat cu 5-15 minute înainte de ora de culcare.
În cele 90 de minute de după trezire, Nick Littlehales recomandă să mănânci, să îți trezești corpul prin exerciții ușoare și mintea printr-o sarcină ușoară cum ar fi cititul, ascultatul radioului sau pregătirea hainelor.
Nu ai nevoie de o saltea scumpă
Se poate crede că dacă achiziționezi o saltea care are un preț foarte piperat, aceasta îți va oferi un somn liniștit și profund. Nimic mai neadevărat. Este important să nu cumpărăm o saltea doar în funcție de etichetă, chiar dacă aceasta o recomandă ca fiind ortopedică, ci e de preferat să alegem una care să ni se potrivească.
Pentru a afla dacă este potrivită, încearcă-o. De obicei, poziția pe care o alegi pentru dormit, este pe partea ta non-dominantă. Dormi mai liniștit dacă știi că partea ta dominantă este gata să te apere în caz de neprevăzut. Gâtul, capul și coloana ta vertebrală trebuie să formeze o singură linie dreaptă. Poți verifica dacă ai poziția corectă rugând pe cineva să îți facă o fotografie.
Cumpără-ți o pernă moale
De obicei folosim pernele pentru a umple spațiul dintre gât și saltea atunci când aceasta este prea fermă. Dacă trebuie să folosești o pernă, ar fi de preferat să alegi una moale și de mici dimensiuni.
Alege așternuturi din materiale sintetice și nu din bumbac
Este foarte important ca așternuturile tale să țină alergenii la distanță, chiar dacă nu ești o persoană alergică. Alege așternuturi din materiale sintetice pentru a împiedica alergenii să-ți afecteze respirația în timpul nopții.
Desigur, fiecare persoană este diferită. În funcție de preferințele și stilul tău de viață, testează sfaturile de mai sus și alege ce ți se potrivește.
Articol srisc de Nick Littlehales
______________
Sursa: Bookster.ro