Skip to content

Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața – 3 exerciții

 

timp libe

Unul dintre cele mai importante segmente de timp din viață este acela la

care foarte puțini se gândesc: timpul liber.

Există 168 de ore într-o săptămână. O persoană obișnuită lucrează 8 ore pe zi (40 de ore pe săptămână), doarme 8 ore pe zi (56 de ore pe săptămână), se îmbracă, mănâncă și se deplasează 4 ore pe zi (28 de ore pe săptămână). Pentru acestea se folosesc deci în total 124 de ore, rămânând 44 de ore pe săptămână ca timp liber.

Din nefericire, o persoană obișnuită petrece aproape tot acest timp socializând, uitându-se la televizor sau participând la diverse activități distractive, cum ar fi social media, conversațiile cu prietenii și alte activități de recreere.

Dar ceea ce faci cu timpul tău liber poate constitui diferența dintre succes și eșec în viață. Poți petrece acest timp cu activități plăcute sau îl poți investi în viitor.  

Ce zici de o carte în DOAR 20 de minute? Da, ai citit bine! Scuza “NU am timp….” nu mai ține!

Mentorbooks condensează cele mai tari cărți în microbook-uri de 20 de pagini, asfelt să obții ideile principale în maxim 20 de minute. Încearcă gratuit 7 zile prima platformă cu rezumate audio și text în limba română a celor mai cunoscute cărți din lume!  

Produsele secundare ale vieții

 

Mulți producători, în special cei care folosesc cantități mari de materii prime și de resurse naturale în procesul de producție, aruncă produse secundare în cantități enorme. În jurul multor fabrici poți vedea oricând stive întregi de produse secundare de care, la un moment dat, fabricile trebuie să se debaraseze.

De-a lungul anilor, prin progresele înregistrate de știință, aceste produse secundare sunt adesea transformate în produse noi care pot fi vândute. Multe dintre produsele secundare care erau cândva aruncate pot fi acum transformate în produse folositoare; așadar, folosindu-se din ce în ce mai multe produse secundare, rămâne din ce în ce mai puțin material de aruncat.

Uneori se mai poate întâmpla ca produsul secundar al unui proces de producție să fie chiar mai profitabil decât produsul principal.

Decenii întregi, Bayer Chemical Corporation din Germania a generat cantități enorme de acid acetilsalicilic, în procesul de producție a altor produse chimice. Acest acid, sub formă de pudră cristalizată, era adunat în mormane mari în afara fabricii, înainte de a fi ridicat pentru a fi aruncat.

Mai multe luni la rând, un director executiv de la Bayer a observat, privind pe fereastră, că mulți dintre angajații care veneau la muncă luni dimineața se opreau să ia mici cantități din pulberea cristalină, pe care o înghițeau. Când au fost întrebați de ce procedează astfel, au răspuns că pudra este un analgezic perfect, care le potolește durerile de cap și durerile musculare provocate fie de prea multă muncă, fie de prea multă băutură la sfârșit de săptămână.

Aceasta a condus la descoperirea remarcabilelor proprietăți ale substanței pe care Bayer a transformat-o în marcă înregistrată sub numele de aspirină.

Astăzi, aspirina de la Bayer este unul dintre cele mai cunoscute și mai profitabile remedii pentru toate problemele; mai mult, poate fi vândută fără rețetă, în toată lumea. Aspirina i-a adus companiei Bayer o avere, multe miliarde de dolari, foarte probabil mult mai multe decât profitul obținut pentru substanța chimică originară al cărei produs secundar era aspirina.

 

Produsul secundar personal

 

În viața ta, timpul liber este tot un produs secundar. Folosindu-l inteligent, în loc să-l risipești sau să-l arunci pe geam, îți poți crește valoarea, poți fi plătit mai bine sau chiar poți deveni unul dintre oamenii de top din domeniul tău de activitate.

Timpul liber este adevăratul produs secundar al vieții aglomerate din ziua de astăzi. Dacă duci o viață obișnuită, atunci ai aproximativ patru ore pe zi pe care le poți folosi la discreție și probabil încă 16 ore disponibile în weekend.

Modul în care îți petreci acest timp liber îți determină în mare parte viitorul și realizările din lunile și anii care urmează.

Când investești continuu produsul secundar, adică timpul liber, învățând idei noi sau dezvoltându-ți capacități noi, atunci, printr-un proces misterios, aceste cunoștințe și competențe suplimentare se întrepătrund cu baza reprezentată de aptitudinile anterioare, permițându-ți să îți multiplici rezultatele și, în cele din urmă, să câștigi mult mai mult decât cei din jur.

Transformă-te într-o persoană extrem de bine plătită

 

Regula 80/20 susține că 20% dintre cei care lucrează într-un anumit domeniu câștigă 80% din banii plătiți în sectorul respectiv. Ai mai auzit asta, însă ai făcut vreun calcul pe hârtie, ca să vezi ce înseamnă? Imaginează-ți că într-o companie lucrează 100 de angajați și că fondul total de salarii pentru o lună este de un milion de dolari. Însă primii 20% dintre angajați, 20 de persoane, câștigă 80% din total, adică 800 000 de dolari. Ceilalți 80 de angajați, 80%, câștigă 200 000 de dolari.

Calculând mai departe vei descoperi că venitul mediu al primilor 20% dintre angajați este de 40 000 de dolari de persoană (800 000 de dolari împărțiți la 20). Venitul mediu al celor 80% de jos este de 2 500 de dolari de persoană (200 000 de dolari împărțiți la 80). Care este raportul de venit între cei care câștigă mult și cei care câștigă puțin? 40 000 de dolari împărțiți la 2 500 de dolari egal de 16 ori mai mult venit pentru aceleași ore de muncă, opt pe zi.

Peste tot în lume funcționează acest principiu. Persoanele din primele 20% câștigă în medie de 16 ori salariul mediu al ultimelor 80%. Fără să mai menționăm că primii 20% din primii 20% (primii 4%) câștigă cu mult, mult mai mult.

 

Stabilește-ți un scop clar

 

Nu poți lovi o țintă pe care nu o vezi. Nu poți atinge un scop atât timp cât nu știi care este acela. Indiferent de domeniul tău de activitate, află cât câștigă primii 20%. Apoi stabilește-ți nivelul lor de venit ca scop inițial.

Mottoul celui ajuns sus este: „Perseverez până-mi iese!“

Continuă să înveți și să te dezvolți

 

Cei aflați printre primii 20% își folosesc foarte util timpul liber. Continuă să învețe și să se dezvolte pe tot parcursul carierei lor. Rezultatul este că veniturile le cresc în medie cu 11% pe an. Cu 11% pe an, prin cumulare, venitul se dublează o dată la 6,7 ani.

Aceasta înseamnă că dacă începi la vârsta de 20 de ani și în fiecare an devii din ce în ce mai bun, studiind în medie 10 ore pe săptămână, până la vârsta de 27 de ani vei câștiga de două ori mai mult decât atunci când ai pornit la drum. Până la 34 de ani îți vei dubla din nou venitul și vei câștiga de patru ori mai mult. Vei fi unul dintre cel mai bine plătiți oameni din domeniul tău de activitate.

Cei care sunt în top 20% continuă să învețe și să se dezvolte pe tot parcursul carierei. Cei din pătura celor 80% se opresc din învățat și din dezvoltarea de noi competențe de îndată ce stăpânesc cerințele de bază ale jobului lor. Tu din ce categorie faci parte? Din ce categorie vrei să faci parte în următorii ani? Decide astăzi să folosești zece ore din timpul liber în fiecare săptămână pentru a investi în viitor. Va fi una dintre cele mai bune decizii pe care le vei lua.

 

Exerciții

 

  1. Folosește puterea efectului cumulat în viața ta, prin dobândirea de competențe suplimentare în timpul liber.
  1. Decide să te alături primilor 20% cel mai bine plătiți specialiști din domeniul tău de activitate.
  1. Află ce fac în timpul lor liber cei care câștigă cel mai mult, pentru a rămâne în frunte, și fă și tu aceleași lucruri, până când acestea devin obiceiuri de gândire și de acțiune.

 

Dorești să citești fără să-ți pierzi timpul?

 

Ce zici de o carte în DOAR 20 de minute? Da, ai citit bine! Scuza “NU am timp….” nu mai ține!

Mentorbooks condensează cele mai tari cărți în microbook-uri de 20 de pagini, asfelt să obții ideile principale în maxim 20 de minute. Încearcă gratuit 7 zile prima platformă cu rezumate audio și text în limba română a celor mai cunoscute cărți din lume!  

 

rezumat carte

 

 

_____

Sursa :

Extras din cartea Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața – Brian Tracy

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.