Independența financiară nu se obține peste noapte, este un proces continuu și constant ce poate fi dobândit prin a fi perseverent și progresiv.
Există șapte trepte care te conduc către independență financiară totală, iar pentru a ajunge la aceasta trebuie să identifici în care din etapele de mai jos te regăsești și să continui până ajungi la ultima.
Independența financiară este o stare de echilibru ce se obține cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase ce ți le formezi în timp și le respecți cu sfințenie.
Această stare de echilibru și dezechilibru a banilor personali este legată puternic de relația dintre venitul activ și venitul pasiv.
Înainte de a enumera cei șapte pași până la independența financiară, haide să definim mai întâi ce este venitul activ și ce este venitul pasiv:
Venitul activ – se referă la banii pe care îi generezi în mod constant prin munca ta și cuprinde următoarele forme de venituri:
-Salariul;
-Business-ul pe care îl gestionezi;
-Orce activitate aducătoare de venituri care necesită direct implicarea ta pentru a produce ceva.
Venitul pasiv – se referă la banii pe care îi încasezi în mod pasiv, generați de investițiile tale efectuate în trecut și îți aduc un venit fără prea mari eforturi.
Acestea sunt:
-Investițiile în acțiuni – unde poți încasa dividende anuale, semestriale, trimestriale sau chiar lunare sau poți să vinzi acțiunile la un preț mai mare decât prețul la care le-ai cumpărat;
-Investițiile în obligațiuni de stat sau private – sunt acele plasamente de bani ce îți generează încasarea unei sume de bani (de regulă anuală), iar randamentul stabilit la cumpărare este același în mod constant;
-Investițiile în imobiliare – sunt investițiile într-un apartament, garsonieră, casă sau chiar cameră de hotel (acum poți investii și în așa ceva) pe care o dai în chirie, iar veniturile din chirii sunt considerate venit pasiv.
La fel de bine se poate câștiga și din specula cu proprietăți imobiliare, însă asta necesită mai multă implicare din partea ta și poate intra lejer în categoria veniturilor active;
-Staking-ul – veniturile din depozitele în criptomonede – sunt extrem de volatile, iar randamentul nu este unul constant, însă este de regulă unul foarte mare și generează venit pasiv.
Este recomandat ca un procent de sub 10% din portofoliul de investiții să fie investit în criptomonede, cu riscul asumat bineînțeles dar și cu un randament foarte ridicat;
-Afacerile pe care reușești să le automatizezi – o afacere care poate funcționa și poate genera venituri fără eforturi substanțiale sau constante din partea ta, sunt considerate venituri pasive;
-Orice activitate ce îți aduce venituri și nu necesită un efort substanțial și constant din partea ta.
Acum că am clarificat ce sunt veniturile active și veniturile pasive, haide să vedem care sunt stările de echilibru și dezechilibru financiar și unde te regăsești tu în categoriile de mai jos.
Sunt șapte stări ale situației financiare personale, și anume:
1. FALIMENT PERSONAL
În care:
Ești în faliment personal atunci când veniturile active generate prin muncă și efort direct sunt mai mici decât cheltuielile curente ale familiei și datoriile scadente.
Dacă te afli în această stare, ai seriose probleme financiare.
Problemele ce țin de bani nu sunt deloc o experiență plăcută, acestea creează mult stres și nu te poți bucura de viață.
Pe termen scurt te poți împrumuta de la familie și prieteni pentru a trece de la o lună la alta, însă pe termen lung pentru a depăși această stare, soluția este reducerea cheltuielilor, economisirea și direcționarea economiilor către investiții care să genereze venit pasiv și să îți suplimenteze veniturile active din salariu.
2. SOLVABIL
În care:
În această situație venitul activ acoperă cheltuielile tale de trai și datoriile scadente lunar.
Practic situația ta financiară este într-o stare de egalitate între venituri și cheltuieli, însă mai sunt și dorințele ce trebuie satisfăcute.
Este o linie foarte fină între „îmi doresc modelul acela de mașină” și „am nevoie de modelul acela de mașină”.
Pentru acestea vei fi predispus să faci și mai multe datorii, crezând că poți acoperi ratele lunare.
3. CONFORT FINANCIAR
În care:
Fondul de urgență – sunt acei bani pe care trebuie să îi pui deoparte pe o perioadă de minim 6 luni pentru a-ți asigura securitatea financiară.
Vezi mai multe despre securitatea financiară AICI.
În etapa aceasta deja ai reușit să te stabilizezi cu veniturile și cheltuielile de trai obligatorii și ți-ai pus și niște bani deoparte pentru șiguranța ta financiară pe următoarele 6 luni.
Fiind într-o zonă confortabilă financiar, tentațiile vizavi de dorințele tale vor fi mai mari.
Nevoia de statut și de autoapreciere va începe să crească știind că ai o sumă de bani care îți poate acoperi cheltuielile pe timp de 6 luni.
Primul gând va fi acela că mă descurc eu în 6 luni să îi pun la loc.
Și așa poți fi atras în capcana împrumuturilor, încercând să impresionezi prin faptul că le poți duce la bun sfârșit.
Dacă nu reușești să treci peste această treaptă te vei retrograda la o treaptă inferioară. Însă, dacă reușești să reziști tentației, vei trece la treapta următoare.
4. DEZÎNDATORAREA
În care ai:
După ce ai dovedit că îți poți acoperii datoriile și cheltuielile curente de trai și totodată ți-ai construit un fond de siguranță financiară.
Din punctul acesta, surplusul de bani va fi direcționat către acoperirea datoriilor scadente până ajung la zero.
5. SIGURANȚĂ ȘI LIBERTATE FINANCIARĂ
În care:
Veniturile pasive obținute aici sunt generate de investițiile realizate în trecut ce îți generează venituri suficient de mari pentru a acoperi cheltuielile de trai ale familiei și îți conferă siguranță și libertate financiară.
Din punctul acesta, venitul pasiv îți acoperă cheltuielile de trai și nu mai ești nevoit să muncești pentru a menține stilul de viață.
Te poți ocupa să îți monetizezi pasiunea și să faci un business din ceea ce îți face ție plăcere și ceva ce ai face în fiecare zi cu drag.
Nu mai ești nevoit să trăiești de la salariu la salariu, începi să fi autentic și să vezi altfel lucrurile deoarece nu mai simți presiunea jobului.
6. INDEPENDENȚĂ FINANCIARĂ
În care:
Este atunci când veniturile pasive îți acoperă cheltuielile de trai ale familiei și îți rămân bani pentru dorințele tale, pentru hobby-uri, mese în oraș, haine de o calitate mai bună și concedii scumpe în locații exotice.
Toate aceste lucruri sunt plătite integral de banii produși de banii tăi.
În acest punct te afli tot în clasa de mijloc, însă ești independent financiar.
7. PROSPERITATE FINANCIARĂ
În care:
Atunci când veniturile pasive îți acoperă cheltuielile, dorințele și îți rămân și bani pentru donații.
Din acest punct ești complet independent financiar oriundei ai fi în lume. Te poți duce în orice țară iar veniturile tale vor rămâne constante.
Independența financiară nu este ceva ce ți se întâmplă și nu este o chestiune de noroc. Este un plan, o strategie pe care ți-o stabilești și pe care o respecți formându-ți obiceiuri sănătoase cum sunt:
– obiceiul de a economisii;
-obiceiul de a investi;
-obiceiul de deveni cu 1% mai bun azi decât ai fost ieri;
-obiceiul de a pune valoare pe resursa cea mai importantă, timpul;
-obiceiul de a face distincția între ceea ce ai nevoie și ceea ce îți dorești.