Fură ca un artist – de Austin Kleon
Un proverb românesc spune că meseria se fură, nu se învaţă. Iată, deci, un furt îngăduit – ba chiar încurajat! – de înţelepciunea populară. Dar arta? Cum devii artist, presupunând că nu te naşti artist? Mai poţi crea ceva 100% original azi, când pare că tot ce era de scris/pictat/compus s-a scris/pictat/compus deja?
Pablo Picasso a fost laconic: “Arta este hoţie”. Salvador Dali s-a dovedit mai generos în exprimare: “Cei care nu vor să imite nimic nu produc nimic”.
Austin Kleon ne oferă un ghid foarte original şi relaxat al primilor paşi în creaţia artistică.
Bogată în exemple şi citate inspirate şi inspiratoare, dar şi în ilustraţii amuzante şi relevante, care susţin mesajele autorului, cartea are ca punct de plecare tocmai ideea curajoasă că a-ţi propune să fii complet original de la bun început poate fi contraproductiv, generând adesea un blocaj extrem de puternic în calea elaborării unui act artistic.
În fond, “învăţăm să scriem copiind alfabetul. Muzicienii învaţă să cânte făcând solfegii. Pictorii învaţă să picteze reproducând capodoperele. Nu uita – până şi Beatleşii au început ca o trupă de cover-uri.” Procesul creativ porneşte aproape obligatoriu astfel, dar continuă cu etapa transformării sau adaptării a ceea ce este iniţial “furat” de la alţii.
Am extras cu atenție 6 acțiuni din această carte pe care le poți implementa.
Vei găsi planul complet cu instrucțiuni și explicații la finalul rezumatului pentru o învățare activă.