Skip to content

Beneficiile unui jurnal al emoțiilor

Cu toții trăim diverse emoții și stări pe parcursul unei zile. Unele persoane sunt mai echilibrate, iar starile lor sunt de obicei destul de stabile. Altele însă, pot trece foarte ușor de la bucurie la tristețe, anxietate sau depresie. Dar cu toții resimțim schimbări ale stărilor noastre emoționale de-a lungul zilei. Cu toate acestea, e dificil să ne amintim ce emoții am trăit și care au fost circumstanțele. De aceea, a ține un jurnal al emoțiilor se poate dovedi foarte util.

Nu-mi amintesc exact când am început să îmi urmăresc trăirile, dar aș spune că probabil în urmă cu 2-3 ani, atunci când am primit cadou primul jurnal al fericirii. Acesta m-a încurajat să îmi urmăresc stările sufletești, zi de zi, iar de atunci am păstrat acest obicei.

Cred cu tărie că jurnalul emoțiilor este unul dintre cele mai bune instrumente prin care putem conștientiza mai bine trăirile interioare, cu un impact imens asupra sănătății fizice și mintale. Pentru mine reprezintă în primul rând o ancoră a rutinei de ingrijire de sine, însă beneficiile sale sunt numeroase.

  1. Un jurnal al emoțiilor ne ajută să ne construim o conexiune mai profundă cu noi

Poate sună evident, însă ne poate fi foarte ușor să ne deconectăm de la noi înșine. Gândiți-vă cât de ușor ne distrag rețelele de socializare de la noi înșine. În momente de tristețe, panică sau anxietate, îmi este foarte greu să îmi adun gândurile. Un jurnal al emoțiilor mă forțează să urmăresc și să îmi verific zilnic starea sufletească, să mă întreb zi de zi cum a fost ziua mea, ce s-a întâmplat, cum m-am simțit. Cu siguranță, fără acest jurnal, nu aș menține ritmul.

Există bineînțeles și alte metode prin care putem clădi această conexiune. Poate cu ajutorul meditației sau a unei plimbări zilnice în natură. Însă, atunci când așternem aceste informații pe hârtie, avem un loc la care ne putem întoarce să reflectăm și să observăm tipare.

  1. Ne ajută să fim mai ancorați în prezent

Pentru că petrec câteva minute în fiecare zi gândindu-mă la cum mi-a fost ziua, mi-am construit un obicei. Acum recunosc mai ușor o modificare a stării mele emoționale și mă întreb care sunt cauzele. Curiozitatea pe care am dezvoltat-o față de aceste schimbări, m-a ajutat să înțeleg ce mă afectează – prea puțin somn, nesiguranța, un conflict minor cu un prieten sau cu un coleg de birou etc. Mă ajută să fiu mai înțelegătoare cu mine atunci când starea mea se schimbă din senin.

  1. Ne oferă o perspectivă mai largă și o înțelegere mai bună a factorilor declanșatori

Atunci când ne urmărim emoțiile, ne oferim timp să explorăm și să le înțelegem mai bine. Putem să reflectam asupra lor, să observăm diverse elemente care contribuie la apariția acestor emoții și să vedem imaginea de ansamblu. Atunci când mă simt tristă sau am o stare de spirit nu tocmai bună, rareori este vorba de un singur motiv. Cel mai adesea, este un punct culminant al mai multor cauze.

  1. Ne permite să observăm din timp dacă lucrurile nu sunt în regulă

Deși este greu să definești normalitatea la nivel general, a ține un jurnal al stărilor emoționale ne ajută să ne definim normalitatea noastră, a fiecăruia dintre noi. Așa că atunci când lucrurile încep să fie diferite, putem începe să explorăm, să descoperim cauze sau să ne dam seama din timp daca este nevoie de ajutorul unui terapeut. Cu toții avem momente când ne simțim mai triști sau avem probleme, însă este important să vedem cât timp continuă aceste stări și dacă avem nevoie sau nu de ajutorul celor din jur.

  1. Putem să observăm anumite tipare în viața noastră

De când țin un jurnal, am început să observ anumite tipare pe o perioadă mai lungă. Dacă, de exemplu, observ că devin mai posomorâtă sau nivelul meu de fericire scade duminica seara, e posibil să simt anxietate sau stres față de revenirea la birou luni; poate este o perioadă mai aglomerată sau un proiect care îmi oferă mai multe bătăi de cap. Am constatat că în fiecare an devin mai melancolicaă sau tristă în preajma anumitor aniversări ale unor evenimente mai puțin fericite, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru.

  1. Și nu în ultimul rând, ne oferă o imagine reală

Mi s-a întâmplat uneori să închei o săptămână de lucru sau o zi cu o stare nu tocmai bună. Adeseori am avut tendința să consider că a fost o zi sau o săptămână proastă. Însă jurnalul emoțiilor mi-a arătat că m-am înșelat. Că au existat și multe momente pozitive, ca urmare a unor realizări, pe care însă le-am trecut cu vederea. Astfel, am obținut o imagine de ansamblu. O zi rea nu îmi mai șterge o săptămână bună așa de ușor.

Un astfel de jurnal al stărilor emoționale nu trebuie să fie ceva sofisticat. Există numeroase aplicații pe care le putem instala pe telefon, care ne ajută să fim mai conectați la emoțiile noastre, zi de zi. Versiunea clasică, un jurnal, o agendă sau un caiet, râmâne una dintre metodele populare. Câteva cuvinte sau notițe despre cum ne-am simțit în ziua respectivă sunt suficiente.

 

Articol scris de Alina Enescu 

 

_____________

Sursa:Bookster.ro

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.