Skip to content

8 pași simpli pentru a-ți găsi motivația

Se întâmplă uneori să avem perioade în care ne simțim copleșiți, lipsiți de motivație și de energie. Chiar dacă ne dorim să facem o anumită activitate sau să atingem un anumit obiectiv personal sau profesional, parcă ceva ne opreşte și rămânem blocați.

De fapt, motivația este cea care ne dă energia să pornim spre o anumită acțiune și să continuăm până la finalizarea ei. Dacă te regăsești în descrierea de mai sus, iată câteva strategii prin care poți să-ți crești motivația pentru a acționa în direcția dorită de tine.

 

1. Încearcă să identifici cauza lipsei de motivație

 

Atunci când simți că nu mai ai motivație, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să descoperi cauza stării tale. Lipsa motivației poate fi cauzată de o lipsă de energie în urma unei perioade mai îndelungate de stres sau în care ai lucrat „peste puterile tale”. Astfel, corpul și mintea îți spun că ai făcut un exces. Nu ți-e clar ce beneficii îți aduce acea acțiune sau motivația este doar la nivel superficial, fără să existe ceva care să te împingă cu adevărat în acea direcţie.

Fie sunt prea multe lucruri de făcut, fie știi că e nevoie de un efort foarte mare ca să ajungi la ceea ce-ți dorești și, de aceea, pe plan fizic, mintal, emoțional, te simţi copleșit(ă).

Nu ai suficientă încredere în tine pentru a acționa și preferi să rămâi în zona ta de confort.

Uneori, scăderea nivelului motivațional poate fi un semn al depresiei, anxietății sau al altor tulburări emoționale sau mintale. Dacă identifici cauza, vei ști și ce comportamente și strategii să adopți pentru a-ți crește motivația și a acționa.

 

2. Stabilește ce-ți dorești

 

Cel mai adesea, motivația scăzută vine din faptul că nu știm exact ceea ce ne dorim. De aceea, relaxează-te puțin și apoi clarifică-ți obiectivul, stabilește ceea ce-ți dorești cu adevărat sau de ce acel lucru, obiectiv, scop, etc. este important pentru tine.

Poți folosi în mod repetat întrebarea „De ce ar conta pentru mine?” până când ajungi la un nivel mai profund al motivației, până când simți că ajungi la ceva ce te-ar împinge să treci la acţiune. De exemplu, lanțul gândurilor poate fi: „Vreau să slăbesc!”, „De ce ar conta asta pentru mine?” – „Pentru că vreau să arăt mai bine”. „Dar de ce ar conta asta pentru mine?” – „Pentru că astfel corpul meu este mai sănătos”. „De ce ar conta asta pentru mine?” – „Pentru că asta îmi spune că mă iubesc mai mult”. „De ce ar conta asta pentru mine?” – „Pentru că a mă iubi înseamnă a fi împlinit(ă)” etc.

Uneori, lipsa de motivație poate apărea și pentru că scopul pe care-l urmărim nu este suficient de provocator, de „înalt”. Dacă ești o persoană care țintește foarte sus, redefinește-ți obiectivul astfel încât să te provoace, dar evaluează-ți și resursele pe care le ai pentru a-l putea atinge.

La fel de important este să-ți transformi dorința sau scopul în comportamente specifice și măsurabile. Atunci când ne punem în minte scopuri prea largi de tipul: „Să mănânc mai sănătos”, creierul nu percepe prea bine ce are de făcut. Am putea să reformulăm mai specific și măsurabil prin: „În următoarea lună voi mânca fructe de două ori pe zi”. Așadar, gândește-te cum îți poți defini scopul mai bine.

 

3. Ghidează-te după un program

 

Atunci când n-ai suficientă motivație sau când te simți copleșit(ă) în fața multitudinii de activități, stabilirea unui program te poate ajuta foarte mult. Ceea ce se întâmplă este, de fapt, o setare mentală legată cu privire la ce ai de făcut.

Aşadar, fă-ți o listă cu activitățile pe care ai vrea să le faci săptămânal și apoi împarte-le pe zile. Nu este nevoie ca programul să fie amănunțit pe ore, pentru că s-ar putea ca unul prea strict să te descurajeze. Dar este eficient să știi ce ai de făcut în fiecare zi și cam cât timp îți va lua fiecare sarcină.

Este foarte important ca acest program să fie realist, adică să iei în considerare și timpul de odihnă, de somn, de relaxare etc. pentru ca sarcinile să poată fi îndeplinite. Vei câștiga încredere și motivație pe măsură ce reușești să bifezi din activitățile programate.

 

4. Fă paşi mici spre acţiune

 

Este o metodă care funcționează foarte bine, în cazul în care îți este foarte greu să începi o anumită activitate. În funcție de complexitatea ei, recomandarea ar fi să lucrezi la acea activitate de la 10-15 minute până la câteva ore pe zi.

Sau mai bine zis, atâta timp cât îți este confortabil și nu devine o povară pentru tine. Cu siguranță, chiar dacă lucrezi 10-15 minute zilnic într-o activitate, rezultatele se vor vedea după ceva timp. Însă dacă nu faci nimic în acea direcție, vei rămâne în aceeași situație.

Poți crește timpul dedicat acelei activități în mod treptat, fie de la o zi la alta sau cu o frecvență de câteva zile. În funcție de nevoile tale, îți poți stabili aceste creșteri de timp sau de frecvență.

De asemenea, strategia este foarte eficientă, pentru că uneori este suficient să începem o activitate, un proiect, o sarcină, pentru ca apoi să terminăm cu succes. Pe măsură ce observi că faci progrese, îți va crește motivația și entuziasmul.

 

5. Schimbă perspectiva

 

De multe ori, schimbarea perspectivei este cheia în rezolvarea dificultăților pe care le întâmpinăm zilnic. Dacă ești în situația în care motivația ta este scăzută pentru că vezi totul ca pe o corvoadă, această strategie poate fi una eficientă.

De aceea, observă puțin sarcina sau activitatea pe care e nevoie să o faci: ce ai putea învăța din ea? O poți vedea ca pe o provocare? Ce beneficii îți aduce? Poate fi un pas în dezvoltarea ta, de orice fel?

Schimbând perspectiva, vei modifica și felul în care te raportezi la situația respectivă și-ți va fi mai ușor să te îndrepți în direcția dorită.

 

6. Practică auto-compasiunea

 

În cazul în care ai trecut printr-o perioadă foarte aglomerată, este normal să simți acum că motivația ta a scăzut sau chiar că nu mai vrei să mai faci nimic. Probabil ți-ai consumat de tot „bateriile” și ai nevoie de o pauză.

De aceea, dă-ți voie să-ți înțelegi corpul și mintea. Este în regulă să simți acest lucru. Poți să-ți reîncepi activitățile treptat, folosind toate metodele de creștere a motivației care crezi că funcționează pentru tine.

Însă auto-critica, a vorbi dur cu tine, a-ți vedea doar greșelile sau defectele, a te auto-învinovăţi că nu acționezi nu reprezintă o formă de motivare. Din contră, a înțelege ce ți se întâmplă, a-ți conștientiza limitele și a avea un dialog interior în care să-ți vorbești cu bunătate și calm poate fi mult mai încurajator.

De exemplu, un studiu publicat în 2012 a arătat că auto-compasiunea poate contribui la creșterea motivației prin îmbunătățirea sănătății mentale. Practicarea auto-compasiunii reduce anxietatea, depresia sau stresul, precum şi efectele negative ale acestora.

 

7. Ai grijă de tine

 

Legată de auto-compasiune este auto-îngrijirea personală, fără de care celelalte strategii pot da rezultate, dar nu pe termen lung.

Așadar, este absolut necesar să ai grijă de tine pe toate planurile. Din punct de vedere fizic, de exemplu, este important să dormi cel puțin șapte-opt ore pe noapte. A mânca sănătos, a te hidrata și a face exerciții fizice sunt comportamente care susțin această direcție.

La nivel psihologic și emoțional, în fiecare zi combină sarcinile obligatorii sau cele care sunt necesare pentru atingerea obiectivului tău cu activități care te relaxează, fie că este vorba de lectura unei cărți care îți place, vizionarea unui film, ascultarea muzicii preferate, exerciții de relaxare, dans sau plimbări prin parc, iar lista poate continua. Plimbarea printr-un parc sau prin natură are un efect de calmare. Oboseala mintală poate fi redusă prin a merge pe jos în natură un kilometru, lucru confirmat de rezultatele unei cercetări conduse de Peter Aspinall în 2013.

De asemenea, ori de câte ori ai atins un anumit nivel în îndeplinirea obiectivului tău este recomandat să-ți oferi mici recompense: mănâncă ceva bun sau cumpără ceva (doar) pentru tine.

 

8. Apelează la un specialist

 

Dacă nici una dintre strategiile de mai sus nu funcționează, ai putea să apelezi la un psiholog sau la un specialist care să te ghideze mai bine spre a-ți atinge scopul. Mai mult, atunci când este implicăm și o a doua persoană în „proiectul” nostru, avem tendința să devenim mai angajați, mai motivați, mai dornici de acţiune.

De asemenea, un specialist te poate ajuta să depășești mai ușor depresia sau anxietatea, dacă observi că aceasta este cauza lipsei tale de motivație.

Fie că folosești una, mai multe sau toate strategiile descrise, important este să le practici constant și vei observa schimbările în creșterea motivației tale de a-ți atinge scopul.

________

Sursa:

Scris de Elena-Irina Macovei

Citește articolul original pe: thriveglobal.ro

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.