JR Thorpe
Nostalgia, sentimentul de dor și melancolie pentru vremurile apuse, este o senzație extrem de comună; un studiu din 2017 a arătat că nostalgia este una dintre cele 27 de emoții „principale” pe care le simte un om. A fost înregistrată ca fiind o emoție unică pentru cel puțin 300 de ani, iar în prezent, o vei găsi adesea atingându-ți corzile sensibile prin campanii publicitare.
Nostalgia este motivul pentru care deschizi acele quiz-uri despre „care eroină a anilor ’90 ești tu” și pentru care te bucuri de mirosuri care îți amintesc de casa bunicii tale de Crăciun; te conectează în mod plăcut cu elemente ale trecutului. Și se pare că sentimentul de nostalgie îți poate remodela structura creierului în câteva moduri interesante, dar complicate.
Scopul evolutiv al nostalgiei este destul de complex. În 2013, cercetătorii au povestit în The New York Times că amintirile nostalgice puternice ne pot ajuta să facem față perioadelor de tranziție din viața noastră, ne pot oferi confort și ne pot sprijini sentimentul de identitate. Ei au precizat că nostalgia se regăsește și la copiii de șapte ani, care pot „privi în trecut” la marile evenimente fericite din anii trecuți. Oamenii de știință au descoperit că, în interiorul creierului nostru, tendința oamenilor pentru o conexiune emoțională cu trecutul conduce la o multitudine de tipare neurologice interesante. Visezi la zilele pline de experiențe noi și diferite din 2002? Iată ce efect are asta asupra creierului tău.
1. Leagă amintirile de sistemul de recompense.
Conform unui studiu din 2017, atunci când dăm peste un lucru care aduce cu sine o amintire „semnificativă”, cum ar fi un loc în care am trăit o experiență fericită, se activează anumiți neuroni din creier, dedicați prelucrării emoționale. Această legătură între amintire și emoție este unică pentru nostalgie.
În 2016, cercetătorii au efectuat RMN-uri asupra unor creiere care simțeau nostalgie și au aflat că amintirile nostalgice depind de două lucruri: „distanțare cronologică” (a fi departe de trecut) și „semnificație personală și emoțională”. Atunci când se declanșează nostalgia, creierele persoanelor care erau monitorizate au depistat activitate în zonele memoriei și în părțile care ne oferă „recompense” sau sentimente și senzații pozitive. Cu cât cele două sisteme lucrau mai mult în tandem, cu atât oamenii simțeau mai multă nostalgie.
2. Te face să te simți mai optimist.
Un studiu din 2013 a arătat că nostalgia nu are de-a face doar cu trecutul; ea ne consolidează rezistența și pozitivitatea în ceea ce privește viitorul și încrederea de sine. Acest lucru poate explica de ce suntem în căutarea ei. Are o semnificație emoțională atât de bună pentru noi, încât nu doar că ne face să ascultăm hituri din liceu, ci ne ajută să ne realimentăm simțul pozitivității.
3. Te învăluie într-un sentiment de căldură.
Dacă simți nostalgie în lunile reci – Dovleac copt! Cozonaci! Brazi de Crăciun! – se poate să nu fie doar din cauza sărbătorilor trecute. Un studiu din 2012 a arătat că oamenii sunt mai nostalgici în lunile mai reci și, astfel, simt o „căldură” atunci când o fac. Când subiecții studiului au experimentat sentimente de nostalgie în camere reci, au resimțit împrejurimile ca fiind mai călduroase și mai confortabile; acest lucru înseamnă că nostalgia ne poate chiar ajuta să ne simțim fizic mai confortabil în spații reci și neprimitoare. Cercetătorii nu sunt extrem de siguri de cum funcționează acest lucru în creierul uman, dar cel mai probabil este un produs al sistemului de recompense al creierului și al modului în care acesta interpretează stimulii.
4. Îți poate afecta procesul decizional.
Dacă simți că nostalgia te acaparează atunci când privești campanii politice sau publicitare, există un motiv pentru asta. Revenirea la „vremurile bune” este cunoscută ca fiind o strategie eficientă pentru influențarea proceselor decizionale, iar un studiu din 2014 a confirmat că atunci când te simți nostalgic, iei decizii de achiziții mai puternice, cheltuind mai mulți bani dintr-o dată. Vizitarea unui magazin care îți amintește de Crăciunurile tale preferate din copilărie se pare că îți poate influența abilitatea rațională de a economisi. Rezultatul? Multe cumpărături.
5. Are legătură cu capacitatea ta de a simți tristețe.
Nostalgia nu este întotdeauna pozitivă, deși este adesea descrisă astfel. Iar cei de la Neurology Times au raportat în 2016 că ai o predispoziție mai mare să simți nostalgie dacă primești note mari pe o anumită scală menită să-ți măsoare tristețea. Scala personalității în neuroștiința afectivă monitorizează tendința oamenilor de a se juca, de a simți curiozitate, grijă, frică, furie și tristețe, iar cei care arată o tendință crescută pentru tristețe sunt mai predispuși să experimenteze un sentiment mai puternic de nostalgie în mod regulat, cel mai probabil pentru că centrele emoționale ale creierului lor sunt foarte active.
6. Blochează emoțiile negative.
În 2018, oamenii de știință au fost fascinați de efectele sloganului campaniei lui Donald Trump, „Make America Great Again” și și-au propus să investigheze nostalgia americanilor pentru trecut, în ciuda istoriei problematice. Ei au arătat că în Statele Unite, nostalgia ajută oamenii să evite sentimentul de vinovăție sau rușine față de problemele din istoria națiunii. Și acest lucru funcționează și la nivel individual; au aprofundat studiile pe câteva sute de persoane și au descoperit că, cu cât erau mai nostalgici oamenii, cu atât mai puțin probabil era ca ei să exprime sentimente de vinovăție în ceea ce privește infracțiuni sau probleme din trecut. „Nostalgia acționează ca un fel de scut de apărare împotriva sentimentelor neplăcute și ca o resursă de a spori coerența și standardele morale ale grupului”, au spus ei într-un comunicat de presă. Iar acest lucru poate avea o latură întunecată.
7. Îți poate schimba obiceiurile.
Nostalgia poate să fie o forță motivațională extrem de puternică și un mod de a reorganiza lumea din jurul tău. Iar un studiu din 2017 a arătat că aceasta chiar poate schimba tiparele de dependență ale creierului, ajutând oamenii să se lase de fumat. Expunerea la anunțuri de interes general care evocau nostalgie despre viața de dinainte de fumat, în locul celor care accentuează pericolele acestui obicei, i-a făcut pe cei implicați în studiu să se simtă mai motivați să se lase și să aibă păreri negative despre fumat în general. Emoțiile despre trecut reprezintă lucruri puternice, iar legătura lor cu sistemul nostru interior de „recompense” înseamnă că acestea pot fi folosite pentru a ne „împinge” în direcția potrivită.
Știința nostalgiei dezvăluie că este un sentiment extrem de complex care unește multe părți diferite ale creierului. În spatele dorului tău de nopțile toride de vară din adolescență se află un sentiment care te poate ajuta să supraviețuiești, să îți păstrezi optimismul, să te învălui cu un sentiment de căldură și să eviți sentimentele neplăcute. Dar este important să recunoști cât de puternică este nostalgia – și când aceasta îți „vinde” o imagine falsă a felului în care lucrurile obișnuiau să fie.
_______
Citește articolul original pe: bustle.com