Skip to content

6 moduri geniale în care oamenii cu inteligență emoțională răspund la presiune

 

1. Oamenii cu inteligență emoțională răspund, nu reacționează.

Adesea, reacționăm și devenim defensivi când ne confruntăm cu o situație cu încărcătură emoțională, cu un coleg sau cu un client dificil. Persoanele cu EQ ridicat, odată ce identifică motivul care generează o emoție negativă (ce le declanșează reacțiile), răspund, de obicei, cu o abordare mai răbdătoare, de păstrare a calmului. Ei procesează o situație pe cale să degenereze, o analizează în perspectivă, ascultă fără să judece și nu reacționează fără să se gândească.

2. Oamenii cu inteligență emoțională sunt autentici, nu disimulează.

O tendință frecventă a oamenilor la locul de muncă este să poarte o mască, ascunzând astfel cine sunt cu adevărat, când se confruntă cu oameni sau cu situații dificile. Un angajat sau un lider cu inteligență emoțională acționează cu integritate și își arborează sinele autentic, alegând să se confrunte cu oamenii și situațiile dificile într-un mod sincer și transparent.

3. Oamenii cu inteligență emoțională gândesc înainte să vorbească.

Există o tehnică inteligentă de conversație, numită „pauza de șase secunde”, folosită de persoanele cu inteligență emoțională pentru a-și aduna gândurile înainte să vorbească. De ce șase secunde? Substanțele chimice activitate de emoții au, de obicei, un efect de șase secunde. În timpul unei conversații aprinse, dacă ne putem opri pentru o clipă, fluxul de substanțe chimice eliberate încetinește. Când ești frustrat sau supărat, înainte de a da o replică dură, această pauză prețioasă te ajută să evaluezi rapid costurile și beneficiile acțiunilor tale și să faci alegeri mai atente.

4. Oamenii cu inteligență emoțională se descurcă mai bine în situații dificile.

Să luăm ca exemplu un client nemulțumit sau un coleg arțăgos. Un  angajat sau un manager cu un nivel ridicat al inteligenței emoționale își va păstra atitudinea calmă și pozitivă în timpul conversațiilor dificile. Alte manifestări ale inteligenței emoționale sunt fermitatea și capacitatea de a stabili limite în timpul dialogurilor în contradictoriu și al conflictelor nesănătoase.

5. Oamenii cu inteligență emoțională practică autocontrolul.

Psihologul și autorul de bestseller-uri Daniel Goleman afirmă, despre oamenii cu autocontrol:

Oamenii rezonabili – cei care își controlează emoțiile – sunt cei care pot gestiona medii de lucru sigure și corecte. În astfel de medii, situațiile tensionate sunt extrem de rare, iar productivitate, foarte ridicată. Angajații performanți se înghesuie să lucreze pentru aceste organizații și nu doresc să le părăsească.

Autocontrolul este o abilitate care se învață și te ajută să fii mai prezent, mai calm și mai concentrat în perioade marcate de niveluri ridicate de stres. Este o abilitate emoțională necesară, cu beneficii pe termen lung.

6. Oamenii cu inteligență emoțională au o imagine de ansamblu.

Pentru că funcționează pe baza unui nivel ridicat de conștientizare de sine, sunt capabili să vadă ambele fațete ale unei situații și să analizeze sentimentele lor și ale celorlalți pentru a alege un rezultat diferit, mai bun. Cităm din nou din Daniel Goleman, care spune despre conștiința de sine:

„Dacă nu ai conștiință de sine, dacă nu-ți poți gestiona emoțiile negative, dacă nu manifești empatie și nu ai relații autentice cu oamenii, atunci, indiferent de gradul tău de inteligență, nu vei ajunge departe.”

 

 

______

sursa:thriveglobal.ro

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.