Skip to content

5 Lecții din cartea Gândește ca un călugăr de Jay Shetty

Gandeste ca un calugar

În cartea sa “Gândește ca un călugăr”, Jay Shetty oferă o doză de înțelepciune străveche pe care o combină cu experiențele sale personale. Scopul cărții “Gândește ca un călugăr” este să te ajute să aplici mentalitatea călugărească în viața ta.

“Gândește ca un călugăr” îți va arăta cum să elimini obstacolele din calea potențialului tău prin depășirea gândurilor negative, accesarea liniștii și crearea unui scop adevărat. Shetty îți oferă sfaturi și exerciții pentru a reduce stresul, pentru a îmbunătăți autodisciplina și concentrarea și a menține relațiile în lumea modernă.

 

5 Lecții din cartea Gândește ca un călugăr de Jay Shetty

 

  1. Șterge praful care-ți acoperă oglinda

Identitatea noastră este ca o oglindă acoperită de praf. Nu avem idee cine suntem, ce vrem să fim, pe cine căutăm și ce vrem să prețuim. Acest lucru se datorează prafului care ne ascunde viziunea. Curățarea oglinzii nu va fi o experiență plăcută, însă doar îndepărtând praful îți poți vedea adevărata reflexie. Ștergerea prafului îți va permite să vezi cine ești cu adevărat.

  1. Urmărește valori superioare

Urmărește valori superioare, inclusiv recunoștința, serviciul, veridicitatea și compasiunea. Acestea îți vor oferi fericire, împlinire și sens. Evită valorile inferioare, precum lăcomia, pofta, furia și invidia. Rezultatul lor este o combinație de anxietate, depresie și suferință.

  1. Folosește greșelile ca un material pentru a-ți crea scutul de protecție

În loc să te bați cu greșelile, încearcă să-ți antrenezi mușchii pentru a te face mai rezistent. Dacă îți hrănești rezistența în mod eficient, te vei simți fericit, indiferent de ceea ce-ți aduce ziua de mâine. Trebuie să iai cu tine scutul de protecție. Nu trebuie să mergi pe câmpul de luptă al vieții nepregătit, fără antrenament și protecție.

  1. Frica este condusă de atașament și obsesia de control

Cauza principală a fricii este obsesia atașamentului și controlului. Prin urmare, leacul pentru frică este detașarea. Detașarea nu înseamnă că nu deții nimic, ci că nimic nu te deține. Detașarea nu înseamnă că ar trebui să fii indiferent față de viață și de lucrurile din jurul tău. Aceasta înseamnă să eviți complet să lași lucrurile să-ți influențeze deciziile.

  1. Fii prezent cu oamenii importanți pentru tine

Cel mai obișnuit lucru pe care oamenii îl doresc de la partenerul lor este timpul. Totuși, doar să fii în aceeași cameră cu partenerul tău nu înseamnă că petreci timpul alături de el. De exemplu, să presupunem că unul dintre voi stă țintit pe telefonul său și celălalt se uită la televizor. În acest caz, nu petreceți timpul împreună în adevăratul sens al cuvântului.

Încearcă să fii prezent în acest moment, evitând distragerile digitale și cognitive. Asigură-te că acorzi o atenție deplină celeilalte persoane și cuvintelor sale.

Dorești mai multe detalii?

 

Îți recomand să te înscrii pe platforma MentorBooks pentru a citi sau asculta rezumatul cărții “Gândește ca un călugăr” de Jay Shetty și planul cu acțiuni de întreprins.
Dacă nu ai cont, îți poți creea gratuit și ai acces nelimitat timp de 3 zile la toate rezumatele MentorBooks.
Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pe platformă în fiecare zi ca să înveți ceva nou.
Poți să asculți un rezumat al unei cărți în pauza de masă, în drum spre birou sau spre casă.

 

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.