Skip to content

4 modele dăunătoare de gândire – Stima de sine

incredere in sine

Stima de sine poate fi definită ca felul în care ne apreciem pe noi înșine. Persoanele cu o stimă de sine ridicată cred că au șanse mai mari de a avea succes și nu vor da greș în majoritatea acțiunilor întreprinse. Sunt conștiente că alți oameni le respectă. Asta nu înseamnă că cineva este peste măsură de optimist în privința tuturor acțiunilor sale.

Cu toții avem zile proaste și trecem prin momente când nimic nu ne iese bine. Persoanele cu stimă de sine ridicată pot accepta evenimentele dificile și nu le vor permite să-i copleșească sau să-i descurajeze.

Într-un studiu efectuat de Organizația Gallup pentru Newsweek, 89% dintre respondenți au spus că stima de sine este importantă în motivarea unei persoane de a munci mai mult și de a reuși. 63% au declarat că timpul și efortul investite pentru dezvoltarea stimei de sine sunt valoroase, în timp ce doar 34% au considerat că timpul și efortul pot fi investite mai bine la muncă.

Mulți oameni au o stimă de sine scăzută și o părere foarte proastă despre propriile lor capacități. Se consideră ratați, iar când reușesc cu adevărat, cred că este o întâmplare. De ce oare?

Stima de sine este importantă – nu numai pentru succesul în demersurile noastre, ci și pentru starea noastră de bine. Adesea, persoanele cu o stimă de sine ridicată sunt mai fericite și chiar mai sănătoase decât cele lipsite de stimă de sine.

Trebuie să ne păstrăm moralul ridicat. Nu lăsa eșecurile să te doboare. Vom trece prin eșecuri și dezamăgiri în viață, dar dacă ne vom concentra pe succesul nostru, pe momentele frumoase, stima de sine va rămâne ridicată și ne va ajuta să depășim crizele temporare.

 „Atât timp cât îți faci griji în legătură cu ce gândesc alții despre tine, te afli sub stăpânirea lor. Numai atunci când nu ai nevoie de nici o aprobare din afară poți fi propriul tău stăpân.“ Neale Donald Walsch, autor american

4 modele dăunătoare de gândire

 

  1. Gândirea Extremă:

Un eșec ne poate determina să spunem: „Sunt un ratat dacă performanța mea nu este perfectă“.

  1. Dezastru Remarcabil:

Presupunem că dezastrul stă la pândă la fiecare colț și vine pe neașteptate. De exemplu, un singur detaliu negativ, puțină critică sau un comentariu pasager ne întunecă realitatea. „Am dat-o în bară cu prezentarea aceea și acum nu voi mai fi promovat.“

  1. Amplificarea Negativului:

Productivitatea bună nu contează la fel de mult precum cea slabă. „Știu că am avut cele mai bune vânzări trimestrul trecut, dar a fost doar un noroc. Acum sunt din nou adevăratul eu. Trimestrul acesta voi realiza doar norma de lucru.“

  1. Acordarea de prea multă importanță afirmațiilor ce folosesc cuvintele „ar trebui“.

Afirmațiile de tipul „ar trebui“ sunt menite să ne împingă spre rezultate „perfecte“, dar trebuie urmate de un proces de gândire realistă care stabilește ce trebuie să facem pentru a ajunge unde „ar trebui“ să fim.

De multe ori doar ne uităm unde suntem și înlemnim de frică când vedem că nu suntem aproape de locul unde ar trebui să fim. În schimb, acesta ar trebui să fie momentul în care ne oprim, ne planificăm etapele acțiunii și începem să ne punem în practică planul. Sunt momente când fiecare dintre noi se îndoiește de abilitățile și de realizările lui și constată că încrederea în sine scade vertiginos.

Pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, insistăm și ne concentrăm pe ceea ce credem că gândesc alții despre noi cu scopul de a stabili cum ne simțim în privința abilităților noastre și față de noi înșine.

Această mentalitate ne duce la evitarea asumării riscurilor din cauza fricii de eșec. Acest tip de fixare ne poate face să ne disprețuim singuri, să nu ținem cont de feedbackul pozitiv și să subscriem la presupuneri supărătoare, care perpetuează modele de gândire dăunătoare pentru sine și o atitudine negativă.

Să nu uităm niciodată că încrederea în sine este parte integrantă a stimei de sine. Înainte de a avea încredere în deciziile pe care le luăm, trebuie să credem în noi. Să avem convingerea că suntem o persoană valoroasă. Dacă ne lipsește stima de sine, cum am putea avea încredere că deciziile noastre au valoare?

„Nici un om nu este liber dacă nu este propriul său stăpân.“ Epictet, filosof grec

 

 

Ai învățat ceva nou ?
Dacă ai răspuns ✅Da, atunci dă un share acestei postări pe story, sau trimite-o unui prieten. Sigur îți va mulțumi. ????

___

(sursa: 10 pași pentru o viață imiplinită – Dale Carnegie)

 

 

Rămâi la curent cu toate noutățile MentorBooks

Înscrie-te și vei primi noutăți de la noi pe email cu oferte, reduceri și actualizări.